Data actualizării:
Data publicării:

„Statu quo ciudat“ în Israel. Vlășceanu, pronostic sumbru după dezastrul de la Tel Aviv

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre evenimentele din Israel.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit despre disensiunile dintre israelieni și palestinieni și despre conflictul care a izbucnit în ultimele zile.

E o problemă care dăinuie de plus minus 100 de ani. De când a căzut Imperiul Otoman, cucerirea Ierusalimului și a ceea ce înseamnă Israelul de azi de către armata britanică și instituirea Mandatului britanic pentru Palestina. Tot timpul a existat acea formulă, care tot timpul a fost și revitalizată, de două state. Dacă ne uităm pe hărțile de după cel de-al Doilea Război Mondial, era o anumită împărțire între teritorii între Israel și între un stat palestinian. Israelul avea o prezență pe teren mult mai puternică, inclusiv de natură logistică, astfel încât în 1948 au profitat de moment. De asemenea, la Moscova exista la acel moment o anumită prietenie față de cauza poporului evreu, iar Stalin, chiar prin ordinele date atunci, trimitea armament cehoslovac pentru armata Israelului.

Am avut Războiul de 6 zile, am avut ocuparea Cisiordaniei cu Fâșia Gaza și Peninsula Sinai, dar, după Războiul de Iom Kipur, în Cisiordania și Fâșia Gaza a fost un control mult mai puternic de natură militară, în special prins sectorul de securitate internă, iar acest lucru a creat diferite dispute. Toate organizațiile care au apărut ulterior au avut suportul Moscovei și al diferitelor state arabe dictatoriale din regiune, Egip, Libia, Siria ori Irak. Acest lucru nu a împiedicat Israelul să își continue administrația, iar la finalul anilor 1989 și începutul anilor 1990 a existat acel moment astral în care s-a luat o decizie curajoasă prin Acordurile de la Oslo astfel încât Israelul își asuma o retragere administrativă și ajuta la realizarea unui anumit statut de sine stătător numit la ora actuală Autoritatea Palestiniană. Yasser Arafat a bătut palma cu Ițhak Rabin, fostul premier care a fost asasinat“, a precizat Andrei Vlășceanu.

Politica internă joacă un rol important

„În prezent, lucrurile au o încărcătură de politică internă foarte mare. În dosarul palestinian, Cisiordania și Fâșia Gaza sunt administrate separat de Hamas și Autoritatea Palestiniană. Este un vid de putere, deoarece de 4-5 ani se discută cine îl va înlocui pe Mahmud Abbas pentru că e în vârstă. Fiecare stat din regiune își dorește un anumit tip de personaj și, prin urmare, este o luptă politică.

Același lucru se întâmplă și în politica israeliană. Premierul israelian a fost asasinat din cauza acestui proces de pace, Acordurile de la Oslo, dar și alte măsuri, care au determinat ca frâna de mână să fie trasă. Indiferent de declarațiile făcute de diferiți premieri sau încurajarea din SUA, lucrurile au fost puse în așteptare. Oficial se dorește o soluție astfel încât să se creeze un stat palestinian de sine stătător sau o federație cu Regatul Hașemit. Este o problemă politică, dar din punct de vedere al statu-quo-ului, lucrurile sunt în favoarea Israelului, iar majoritatea coalițiilor avute de Benjamin Netanyahu sunt cu politicieni de dreapta. Cercurile religioase au o prezență puternică în coloniile din Cisiordania. Sunt interese economice, imobiliare, dar și politice. Știm foarte clar că în partea palestiniană avem un vid de putere, iar în cea israeliană interese politice“, e de părere Vlășceanu.

Atacul nu reprezintă o surpriză, se va mai întâmpla

„Internațional, lucrurile sunt în favoarea Israelului, pe ultimul an al mandatului Trump au existat acele deschideri diplomatice ale Israelului față de statele arabe din regiune. Este un statu-quo ciudat, o anumită echilibristică ciudată care mulțumește pe toată lumea, inclusiv palestinienii sunt într-o stare de fericire pentru că au acele subsidii care vin din partea SUA, bani foarte mulți care ajung la Autoritatea Palestiniană, Hamas, susținută de Iran, primește finanțare din diferite zone de natură albă sau neagră, finanțele curg, armamentul vine, conflictele se mențin. De fiecare dată când există un interes pentru anumite lucruri în Israel, există țapul ispășitor cu dosarul palestinian. Nu există un interes internațional sau politic pentru rezolvarea lucrurilor. Singurii care ar mai putea să facă o anumită presiune pe dosar sunt Egipt și Iordania, dar lucrurile sunt stabile și acolo, nu există o tragere în această direcție. Atacul din ultimele zile vine și pleacă, s-a mai întâmplat și se va mai întâmpla, nu reprezintă o surpriză“, a conchis analistul politic.

VEZI ȘI  -  Israel, scene de coșmar. Trei morți și peste 100 de răniți, în urma atacurilor cu rachete. VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel