Statistică morbidă în Dakar Rally. 76 de morți
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Pierre Cherpin la Raliul Dakar.
Pierre Cherpin la Raliul Dakar.
Zeci de persoane și-au pierdut viața de-a lungul anilor de la prima ediție Dakar Rally și până în prezent. 

Dakar Rally, considerată cea mai dură competiție auto din lume, a revendicat și în acest an o viață. Motociclistul francez Pierre Cherpin (52 ani), decedat joi seara, este a 76-a victimă a competiției de-a lungul timpului, scrie Mediafax.

De la prima ediție, din 1979, și până azi, Dakar Rally, sub diferitele sale forme și denumiri, a revendicat viața a 76 de persoane, dintre care 30 de sportivi și 45 de civili.

Cine și-a pierdut viața 

Dintre cei 30 de participanți în raliu, 23 au fost motocicliști, 6 automobiliști și un pilot de camion. Ceilalți doi au fost uciși în timpul unor conflicte ale rebelilor locali. Franța e națiunea care a pierdut 16 sportivi în Dakar, cea mai dramatică fiind cea a lui Charles Cabannes, concurent la clasa camioane, care a fost împușcat în cap în timpul unei confruntări în Mali, între armata locală și rebelii Touaregi.

Dintre cei 45 de civili, 4 au fost copii, 23 spectatori și 14 jurnaliști.

Cea mai cunoscută personalitate a cărei viață a fost revendicată de Dakar e chiar fondatorul Thierry Sabine, francezul fiind victima prăbușirii unui elicopter, alături de alți patru conaționali, în 14 ianuarie, 1986.

Cea mai tânără victimă

Cea mai tânără victimă a fost o fetiță senegaleză de 5 ani, care a scăpat de sub controlul părinților și a sărit în fața unui camion de asistență tehnică, decedând pe loc.

Un alt moment nefericit a avut loc în Mauritania în 1998, când francezii Francis Bouney și Guy Aliphat au lovit cu mașina pe care o pilotau un microbus, în urma impactului decedând 5 localnici.

Ultima victimă, francezul Pierre Cherpin s-a stins din viață joi seara, în timpul transferului său cu avionul medical de la Jeddah în Franța.

Cum a murit Pierre Cherpin

Pierre Cherpin a murit din cauza rănilor cauzate de căderea sa din timpul etapei a 7-a de la Ha'il la Sakaka, pe 10 ianuarie, a anunțat site-ul oficial al competiției, dakar.com. Operat urgent în secția de neurochirurgie a spitalului din Sakaka,
francezul fusese ținut în comă indusă, starea sa rămânând stabilă în ultimele zile. A fost apoi transportat cu avionul de la Sakaka la spitalul din Jeddah, de unde urma să fie transferat la spitalul din Lille.

Pierre Cherpin participa a luat startul în 2021 pentru a patra oară, la categoria concurenșilor fără asistență tehnică. La finele etapei a 6-a, ocupa poziția 77 în clasamentul general.

Antreprenor în vârstă de 52 de ani și pasionat de navigație, Cherpin s-a înscris doar pentru aventură, fără să-și facă griji cu privire la podium: „Sunt amator, nu vreau să câștig, ci să descopăr peisaje pe care nu aș fi avut niciodată ocazia de a le vedea altfel”, a spus acesta înainte de start.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel