Stația Glina, inaugurată parțial. Dâmbovița va ieși curată din București abia în 2015
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
statia-de-epurare-glina
statia-de-epurare-glina

Sorin Oprescu a inaugurat parțial Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina.  În 2008, Tăriceanu cerea accelerarea lucrărilor, astfel încât să fie recuperate cele 6 luni de întârziere, iar stația să fie gata în 2010. După niciun an de la termenul prevăzut inițial, primarul general a inaugurat  prima etapă, care va curăța jumătate din cantitatea totală de ape uzate a Capitalei.

"Scopul tehnic al etapei I este acela de a epura 10 metri cubi pe secundă, iar prin etapa a II-a, datorită lucrării de extindere a construcţiei, ce se va finaliza în 2015, va fi posibilă procesarea întregului debit", a menţionat Oprescu.  Potrivit edilului-şef, prin această construcţie Bucureştiul mai face un pas spre marile capitale europene.

Prezent la inaugurare, fostul şef al statului Ion Iliescu a avut cuvinte de apreciere la acest proiect. "După anul '90 există o ameliorare a apelor Dunării aceasta şi datorită dispariţiei unor industrii, cum ar fi complexele mari zootehnice", a subliniat Iliescu, potrivit Agerpres.

Reabilitarea staţiei de epurare a apelor de la Glina reduce impactul negativ al infiltraţiilor de ape uzate în pânza freatică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviţei, reduce în aval poluarea puternică şi mirosul neplăcut al apei, reduce riscurile pentru sănătatea populaţiei, conduce la crearea unor noi locuri de muncă şi aliniază România la standardele de mediu ale UE. 

Valoarea totală a lucrărilor pentru etapa I se ridică la 108.300 milioane de euro din care Uniunea Europeană a contribuit cu 65%, Guvernul - 3%, BERD - 11%, şi BEI - 27%.

Procedurile de licitaţie pentru etapa a II-a se estimează a fi lansate în 2012, iar valoarea investiţiilor pentru această fază se ridică la aproximativ 350 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel