Data publicării:

Statele Unite și Iranul declară că nu doresc un război, dar riscurile cresc pe măsură ce Biden se pregătește pentru o contracarare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
După ce au murit trei americani în urma atacului din Iordania, Biden a promis măsuri aspre, chiar dacă nu este specific împotriva cui, concret.

Atât Statele Unite cât și Iranul afirmă că nu doresc un război total. Cu toate acestea, după luni de atacuri și tensiuni în creștere în Orientul Mijlociu, care au culminat cu uciderea a trei soldați americani într-un atac cu dronă efectuat de militanți susținuți de Teheran, oficiali și analiști occidentali avertizează că cele două țări ar putea să se îndrepte inconștient spre un conflict, potrivit NBC News.

Atacul din Iordania de duminică a fost primul în care personalul american a fost ucis în atacuri ale „trimișilor” iranieni ca răspuns la războiul dintre Israel și Fâșia Gaza. Președintele Joe Biden a promis o serie represalii, dar încă nu este clar asupra cui. Voci mai beligerante sunt îngrijorate că o reacție prea slabă ar putea să nu oprească amenințarea în creștere la adresa intereselor americane; alți observatori regionali se tem că represaliile mai puternice ar putea fi scânteia care declanșează un război mai amplu.

"SUA sunt în pericol să se îndrepte lent spre un război cu Iranul", a declarat Thomas Shannon, fost subsecretar de stat american pentru afaceri politice, a treia funcție ca importanță în Departamentul de Stat.

Deși Iranul însuși nu ar dori un război, experții afirmă că a reușit să-și folosească milițiile pentru a contesta interesele americane și occidentale în regiune fără a se implica direct.

Deși menține adesea un limbaj vag, Iranul spune că nu are influență asupra deciziilor acestor grupuri, iar experții occidentali sunt de acord că nu este clar în ce măsură Teheranul controlează direct aceste forțe. Din cauza acestei ambiguități, riscul unor calcule greșite și a unei escaladări sunt mari, a declarat Shannon, care a lucrat în diverse poziții importante sub președinții George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump.

"Interacționăm cu oameni care au toate motivele să escaladeze conflictul cu noi, deoarece atacurile noastre îi scot din lumea lor", a spus el. Aceste procuratoare iraniene se pot prezenta ca "vârful de lance al rezistenței la prezența SUA în regiune, împotriva Israelului și conducând efortul în numele palestinienilor", a adăugat el.

Procuratoarele iraniene au fost active în Orientul Mijlociu de mult timp - ceea ce Teheranul numește "Axul Rezistenței" împotriva influenței americane și occidentale. Dar după atacurile Hamas din 7 octombrie și campania militară a Israelului în Gaza, aceste miliții susținute de Teheran au declanșat un val nou de violență, pe care o consideră o protestare împotriva războiului Israelului și un semn de susținere a cauzei palestiniene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel