Data publicării:

Statele Unite intenționează să efectueze noi atacuri împotriva grupurilor susținute de Iran - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Sursa Agerpres.
Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Sursa Agerpres.
După ce au efectuat mai multe atacuri asupra trupelor americane, navelor comerciale din Marea Roșie, dar și asupra Israelului, grupările susținute de Iran vor avea parte de și mai multe represalii din partea SUA.

Statele Unite intenționează să lanseze noi atacuri împotriva grupurilor sprijinite de Iran în Orientul Mijlociu, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe duminică, după ce au lovit facțiuni aliniate la Teheran în Irak, Siria și Yemen în ultimele două zile.

Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri împotriva a 36 de ținte Houthi în Yemen, la o zi după ce armata americană a lovit grupuri susținute de Teheran în Irak și Siria, ca răspuns la un atac mortal asupra trupelor americane în Iordania.

"Intenționăm să efectuăm lovituri suplimentare și acțiuni suplimentare pentru a continua să transmitem un mesaj clar că Statele Unite vor răspunde atunci când forțele noastre sunt atacate, atunci când oamenii noștri sunt uciși", a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în emisiunea "Meet the Press" a postului NBC duminică.

Loviturile sunt ultimele lovituri într-un conflict care s-a extins în Orientul Mijlociu începând cu 7 octombrie, când grupul militant palestinian susținut de Iran, Hamas, a atacat Israelul din Fâșia Gaza, declanșând un război.

Eforturile diplomatice ale administrației Biden pentru a limita consecințele războiului au continuat, iar principalul diplomat, Antony Blinken, a plecat spre regiune duminică după-amiază.

Grupuri susținute de Teheran care-și declară sprijinul pentru palestinieni s-au implicat în conflict în întreaga regiune: Hezbollah a tras asupra țintelor israeliene de la granița libaneză, milițiile irakiene au tras asupra forțelor americane în Irak și Siria, iar houthi au tras asupra navelor în Marea Roșie și asupra Israelului însuși.

Până în prezent, Iranul a evitat un rol direct în conflict, chiar dacă sprijină aceste grupuri. Pentagonul a declarat că nu dorește război cu Iranul și nu crede că Teheranul dorește războiul.

Sullivan a refuzat să ofere detalii cu privire la posibilitatea ca Statele Unite să atace ținte în Iran, ceva ce armata americană a evitat cu grijă.

"Loviturile de vineri au fost ”începutul”, nu ”sfârșitul”, răspunsului nostru, și vor exista mai mulți pași - unii vizibili, poate și nevăzuți", a declarat el.

"Nu aș descrie aceasta ca fiind o campanie militară fără sfârșit", a adăugat el.

Atacurile de sâmbătă din Yemen au vizat facilități de stocare subterane pentru arme, sisteme de rachete, lansatoare și alte capacități pe care Houthi le-au folosit pentru a ataca transporturile în Marea Roșie, a anunțat Pentagonul, adăugând că au vizat 13 locații.

Yahya Sarea, purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, a declarat că loviturile "nu vor trece fără un răspuns și consecințe".

Un alt purtător de cuvânt Houthi, Mohammed Abdulsalam, a indicat că grupul nu va fi descurajat, spunând că decizia Yemenului de a susține Gaza nu va fi afectată de niciun atac.

Locuitorii au descris că au fost zguduiți de explozii puternice. "Clădirea în care locuiesc a fost zguduită", a spus Fatimah, o locuitoare din Sanaa controlată de Houthi, adăugând că trecuseră ani de când simțise asemenea explozii într-o țară care a suferit ani de război.

Houthi nu a anunțat nicio victimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel