Data actualizării:
Data publicării:

Statele UE au convenit asupra inițierii procesului de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Anthony Beck Pexels.com
Foto Anthony Beck Pexels.com

Cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecută, relatează agenţia EFE.

Alegeri prezidentiale 2024

Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, arată Agerpres.

Ucraina a cerut săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat.

Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE, votată marţi, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.

După ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiştii din Transnistria au cerut, din nou, recunoaşterea independenţei acestei regiuni.

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria

Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului, săptămâna trecută, iniţierea unui dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător", după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, relatează vineri portalul Deschide.md.

Administrația de la Tiraspol, motivează că depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ţine cont de opinia regiunii transnistrene, dar şi în afara cadrului consultărilor.

"Ignorarea completă a discuţiei asupra acestei probleme în formatele de negociere existente pune capăt procesului de soluţionare şi necesită o formalizare juridică internaţională urgentă", se arată într-un comunicat al aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol.

Tiraspolul susţine în acelaşi text că decizia autorităţilor moldovene "înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaţionale de la Bruxelles şi trecerea la utilizarea militaro-politică şi economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat săptămâna trecută cererea de aderare la Uniunea Europeană

„Scopul nostru este să fim împreună cu toți europenii și, cel mai important, să ne aflăm pe același picior de negociere”, a transmis Zelenski în timpul unei videoconferințe, citat de The New York Times. „Sunt convins că e posibil așa ceva”, a declarat Volodimir Zelenski.

Și premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joia trecuta, cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană. 

"Este o zi istorică. Semnez cererea în numele ţării”, a declarat şeful guvernului înainte de a-şi pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune. "Pentru noi, un viitor în Europa este singura opţiune. Este obiectivul nostru strategic”, a subliniat Garibaşvili, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel