Statele din afara Europei vor să investească în Inițiativa celor Trei Mări
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Statele din afara Europei vor să investească în Inițiativa celor Trei Mări  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Statele din afara Europei vor să investească în Inițiativa celor Trei Mări / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Proiectul Inițiativa celor Trei Mări necesită finanțare majoră pentru construirea infrastructurii în Europa Centrală și de Est. Japonia, Coreea de Sud și Qatar își manifestă interesul de a investi în regiunea Europei Centrale și de Est, care are încă nevoie de peste 600 de miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul vestului Europei.

Japonia, Coreea de Sud și Qatar își manifestă interesul de a investi în regiunea Europei Centrale și de Est, care are încă nevoie de peste 600 de miliarde de euro pentru a ajunge din urmă partea de vest a Europei.

CEO-ul băncii poloneze BGK, Beata Daszyńska-Muzyczka, care este și directorul consiliului de supraveghere al Fondului Three Seas, a subliniat că fluxul comercial total al tuturor țărilor din regiune depășește 225 miliarde de euro. Inițiativa celor Trei Mări generează în jur de 20% din PIB-ul UE și acoperă o suprafață de 1,2 milioane de kilometri pătrați, locuită de 111 milioane de oameni (o pătrime din populația UE).

„Nu trebuie doar să ajungem din urmă statele din Europa de Vest, ci și să ținem pasul cu ele și să reamintim în continuare investitorilor din întreaga lume cât de atractivă și unică este regiunea celor Trei Mări, cu creșterea economică ridicată și rezistența la criză”, a spus ea. La conferința „Capital pentru infrastructură” organizată de banca bulgară de dezvoltare la Sofia, participanții au convenit că necesitatea de a satisface cerințele de infrastructură din regiune este o oportunitate perfectă pentru investitori și o șansă pentru dezvoltarea economică a regiunii.

Oportunitate uriașă de dezvoltare

Președintele bulgar Rumen Radev a subliniat că investițiile în infrastructură reprezintă o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea social-economică și îmbunătățirea conexiunii între statele din această regiune.

Dimensiunea economică a cooperării Three Seas este Fondul Three Seas în care nouă din cele 12 state membre au investit. Pe lângă înăsprirea cooperării și îmbunătățirea infrastructurii în regiune, obiectivul fondului este de a aduce profituri investitorilor săi, motiv pentru care țările din afara Europei devin interesate să investească, inclusiv națiuni precum Japonia, Coreea de Sud și Qatar.

Investiții în transport și logistică

Investițiile în transport și logistică (construcții de drumuri și căi ferate, transport maritim și aeroporturi) în regiunea celor Trei Mări până în 2030 vor fi egale cu 290 miliarde de euro, alte 88 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru energie, în timp ce dezvoltarea infrastructurii digitale va necesita 160 de miliarde de euro. Cererea semnificativă pentru investiții în infrastructură în Europa Centrală de Est și de Sud este confirmată de recentul raport al Fondului Monetar Internațional.

Raportul indică faptul că o reducere cu 50% a arieratelor până în 2030 va necesita o circulație anuală a fondurilor de până la 3-8% din PIB. Totuși, aceste investiții vor continua să crească în PIB în viitor, precizează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel