Data publicării:

Statele Baltice dezvoltă tehnologie înaltă de apărare. Ar putea avea un impact inclusiv asupra UE

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
În statele Baltice, NATO și-a intensificat recent eforturile în sprijinul start-up-urilor de tehnologie de apărare. Există semne că UE se îndreaptă într-o direcție similară.    

În prezent, tehnologia este foarte mult asociată cu apărarea, iar apărarea este tehnologică. La TechChill, în Riga, în luna trecută, maiorul Ronalds Mandelis, comandantul Unității de Apărare Cibernetică a Gărzii Naționale a Letoniei, a vorbit cu Ieva Ilves, care consiliază Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei în domeniul securității cibernetice, explicând că unitatea sa este alcătuită în principal din experți tehnici care își dedică timpul în mod voluntar, conștienți că apărarea cibernetică a Letoniei nu se referă doar la apărarea națională, ci și la apărarea companiilor lor.

În martie, guvernul Letoniei a aprobat un nou proiect de lege privind securitatea cibernetică, care își propune să consolideze și mai mult securitatea cibernetică în Letonia, precum și să introducă cerințele revizuite ale Directivei Uniunii Europene privind Securitatea Rețelelor și a Sistemelor de Informații (NIS2) pentru a asigura un nivel ridicat de securitate cibernetică în întreaga Uniune Europeană.

„Letonia a demonstrat până acum o reziliență puternică în domeniul cibernetic. Dar având în vedere poziția noastră fermă împotriva agresiunii rusești în Ucraina, trebuie să fim pregătiți pentru țintele rusești. De aceea ne consolidăm proactiv capacitățile cibernetice și managementul securității cibernetice”, a declarat ministrul apărării Andris Sprūds, notează Emerging Europe.

De asemenea, în martie, programul Acceleratorului de Inovare a Apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO (DIANA) a anunțat o extindere majoră a rețelei sale de site-uri de accelerare.

Rețeaua DIANA va cuprinde acum 23 de site-uri de accelerare (față de 11 anterior) și printre noile venite se numără UniLab Defence - un program DIANA cu sediul în Riga așteptat să înceapă operațiunile în 2025.

Site-ul acceleratorului va fi înființat de UniLab, un incubator de afaceri universitar leton care adună toate cele patru universități științifice letoniene - Universitatea Tehnică din Riga, Universitatea din Letonia, Universitatea Riga Stradiņš și Universitatea de Științe Agricole și Tehnologie a Letoniei. Se va concentra pe susținerea start-up-urilor care dezvoltă tehnologii cu utilizare duală și va oferi instruire, finanțare și consultanță comercială.

„Înființarea unui accelerator în Letonia va ajuta la dezvoltarea ecosistemului local prin atragerea fondatorilor în sectorul tehnologiei de apărare și susținerea companiilor care dezvoltă deja tehnologii cu utilizare duală și tehnologii de apărare”, spune Andris Baumanis, CEO al UniLab.

Tehnologiile dezvoltate prin intermediul DIANA pot primi, de asemenea, finanțare din Fondul de Inovare al NATO, un fond de capital de risc de un miliard de euro stabilit de un grup de aliați NATO la Summitul de la Madrid din 2022. Primul fond de capital de risc multi-suveran din lume își va investi finanțarea pe o perioadă de 15 ani în start-up-uri care dezvoltă sau adaptează tehnologii pentru apărare și securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel