Starmer este "pe un teren periculos" în privința cheltuielilor de apărare
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderii militari pensionați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la angajamentul laburiștilor de a crește cheltuielile pentru apărare, în timp ce prim-ministrul se află SUA pentru summit-ul NATO.

Sir Keir Starmer a fost acuzat că "se joacă cu focul” după ce a amânat o decizie privind creșterile cheltuielilor de apărare ale Marii Britanii până după o revizuire majoră a forțelor armate ale țării. Prim-ministrul a ajuns la Washington pentru summit-ul NATO, fiind presat să stabilească un calendar pentru creșterea cheltuielilor de apărare de la 2,3% la 2,5% din PIB, potrivit The Times.

Cu toate acestea, Starmer a insistat marți că, deși este "angajat" să crească cheltuielile, nu se va lua nicio decizie privind un calendar până când guvernul nu va efectua o revizuire strategică a apărării, care ar putea dura luni de zile. "Acea revizuire strategică trebuie să vină mai întâi", a spus el. Mișcarea a fost întâmpinată cu dezamăgire de foștii lideri militari de rang înalt, care au avertizat că o decizie nu poate aștepta, având în vedere gravitatea amenințărilor cu care se confruntă Marea Britanie.

Philip Ingram, fost colonel în serviciul de informații militare britanic, a declarat că guvernul "se joacă cu focul” deoarece amenințarea este acum și "repararea" armatei va dura ani de zile. Amiralul Lord West, fost șef al marinei și ministru al securității sub un guvern laburist anterior, a spus că laburiștii ar trebui să stabilească un calendar în timpul summitului pentru a da un exemplu tuturor țărilor europene și pentru a răspunde preocupărilor americane cu privire la faptul că țările europene nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

El a spus că noul guvern amână cheltuirea banilor prin neprezentarea unui plan, ceea ce înseamnă că "nu sunt bani” pentru Ministerul Apărării. "Nu există nicio îndoială că avem forțe golite. Există îndoieli serioase cu privire la capacitatea forțelor armate de a face ceea ce se așteaptă națiunea de la ele și trebuie să cheltuim niște bani urgent", a spus el.

Revizuirea va fi lansată de John Healey, secretarul apărării, săptămâna viitoare și Starmer a spus că aceasta va asigura apărarea Marii Britanii pentru viitor. El a mai făcut o garanție „de fier” că obiectivul de 2,5% va fi atins. Prim-ministrul a spus că mesajul Marii Britanii pentru adversarii care încearcă să submineze pacea și democrația este "nu veți reuși!". Starmer va purta discuții cu președintele Biden, miercuri, și cu alții în prima sa vizită externă de când a devenit prim-ministru.

Liderii sunt așteptați să anunțe mai mult sprijin pentru Ucraina, cu discuții despre o nouă inițiativă NATO pentru a prelua o mare parte din activitatea unui grup condus de SUA care a coordonat ajutorul. Inițiativa este văzută ca o încercare de a "proteja" ajutorul pentru Kiev în cazul în care fostul președinte republican câștigă din nou Casa Albă în noiembrie. Downing Street a spus că Starmer se va concentra pe construirea de relații constructive și utile cu alți lideri, la "un punct de cotitură pentru securitatea noastră colectivă".

Se înțelege că oficialii din cadrul Ministerului Apărării au lucrat deja la revizuirea strategică a apărării, anticipând sosirea lui Healey în departament. Surse din interiorul laburist nu au putut confirma dacă aceasta va fi finalizată până de Crăciun, deși au spus că este posibil ca un calendar pentru atingerea procentului de 2,5% să fie stabilit în timpul procesului.

O sursă de la Whitehall a descris amânarea anunțului drept "oră amatoricească” și a afirmat că o revizuire ar permite oficialilor de rang înalt din forțele armate să ceară mai mulți bani decât au fost alocați de guvernul conservator anterior. "Nu au nevoie de o revizuire”, a adăugat sursa.

James Cartlidge, noul secretar de stat pentru apărare din umbră și fost ministru în cadrul Ministerului Apărării, a scris o scrisoare lui Healey, marți, pentru a-și exprima îngrijorarea că guvernul nu a stabilit o modalitate de a finanța creșterea cheltuielilor de apărare într-un moment în care lumea este la cel mai periculos punct dintr-o generație.

"A face un astfel de angajament clar este vital pentru securitatea noastră națională. Forțele noastre armate au nevoie de certitudinea și claritatea asupra finanțării lor pentru a putea planifica și pregăti viitorul.” a scris acesta. Cartlidge a spus că la summitul NATO, aliații vor căuta „certitudine și leadership din partea Marii Britanii — ceea ce poate fi oferit doar dacă națiunea noastră este transparentă cu privire la planurile sale de cheltuieli pentru apărare”.

Fără bani noi pentru Ministerul Apărării, există îngrijorări că planurile pentru noi nave și avioane de luptă ar putea fi anulate din cauza depășirilor uriașe de cheltuieli prognozate în cadrul RAF și al Marinei Regale. Mai devreme în acest an, conservatorii au stabilit un calendar pentru creșterea cheltuielilor de apărare în fiecare an până în 2030, când plănuiau să atingă 2,5%.

Rachel Reeves, cancelarul, va trebui să întocmească o revizuire cuprinzătoare a cheltuielilor pentru a aloca bani departamentelor de la Whitehall începând cu aprilie 2025. Există temeri că aceasta ar putea fi publicată înainte ca Healey să revizuiască nevoile de apărare, ceea ce înseamnă că bugetul Ministerului Apărării ar fi deja stabilit.

Mai mulți foști lideri militari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea forțelor armate britanice în ultimele săptămâni, generalul Sir Nick Carter, fostul șef al statului major al apărării, avertizând marți că Marea Britanie nu este pregătită să lupte într-un război. Într-un interviu cu Times Radio, el a spus că Marea Britanie trebuie să-și consolideze forțele armate dacă dorește să descurajeze președintele Rusiei de la invadarea teritoriului NATO în viitor.

Vorbind la Conferința Viitorul Marii Britanii mai târziu în acea zi, Carter a spus că cheltuielile pentru apărare ar putea trebui să se dubleze aproape la 4% din PIB, adăugând că armata britanică este prea mică și soldații sunt subplătiți. El a mai avertizat că liderul rus știe că alianța NATO este „goală”, adăugând: „Nu mai avem sectorul de apărare pe care îl aveam. Nu mai avem reziliența pe care o aveam. Suntem toți goi și Putin știe că suntem goi iar dacă nu facem ceva în privința asta, nu vom putea reimpune un sentiment de descurajare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel