Data publicării:

Starea de urgenţă din Egipt, ridicată după 4 ani

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Starea de urgenţă din Egipt nu a mai fost prelungită, pentru prima oară în ultimii 4 ani. 

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a anunţat luni că nu va reînnoi starea de urgenţă, instituită în ţară în urmă cu peste patru ani după mai multe atentate criminale asupra unor biserici copte, notează AFP.

"Egiptul a devenit, datorită măreţului său popor şi oamenilor loiali, o oază de securitate şi stabilitate în regiune", a declarat al-Sissi pe pagina sa oficială de Facebook.

"De aceea am decis să anulez reînnoirea stării de urgenţă în toată ţara", a adăugat el.

Starea de urgenţă, introdusă după mai multe atentate



Introdusă pe întreg teritoriul în aprilie 2017, în urma atentatelor sângeroase revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) împotriva unor biserici copte - principala minoritate creştină din Orientul Mijlociu - în oraşele Tanta şi Alexandria (nord), starea de urgenţă a avut reînnoită continuu.

În 2014, a fost instituită în Peninsula Sinai (est), pradă de mai mulţi ani unei insurgenţe islamiste armate conduse de o filială locală a SI. În această regiune, este de asemenea în vigoare interdicţia de a circula pe timpul nopţii, care începe în unele districte din nordul peninsulei la orele 19.00 (17.00 GMT).

Din februarie 2018, armata şi poliţia egipteană desfăşoară o vastă operaţiune "antiteroristă" în Peninsula Sinai, dar şi în zone din deşertul occidental, între Valea Nilului şi frontiera cu Libia.

Starea de urgenţă a extins considerabil puterile poliţiei în materie de arestări, supraveghere şi poate impune restricţii privind libertatea de mişcare.

ONG-urile pentru drepturile omului denunţă regulat atacurile asupra libertăţilor individuale în contextul stării de urgenţă din Egipt, unde Abdel Fattah al-Sissi conduce, de la instalarea sa la putere în 2013, o represiune feroce împotriva tuturor formelor de opoziţie, scrie Agerpres.

Egiptul, aliatul Europei pentru stoparea fluxului de migranţi 

„UE nu poate face față acestei situații (de migrație) decât dacă are aliați externi, iar Egiptul este unul dintre cei mai evidenți aliați, o țară cheie”, a spus Viktor Orban într-o conferință de presă, după summitul țărilor din Grupul de la Visegrad și Egipt, la care au participat primul ministru slovac Eduard Heger, primul ministru polonez Mateusz Morawiecki și Abdel-Fattah es-Sissi, președintele Egiptului.

VEZI Grupul de la Visegrád cooperează cu Egiptul pentru a apăra frontierele UE de migranți: Suntem înconjurați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel