Război între Palate, în stare de urgență. Petre Lăzăroiu: Probabil ASTA deranjează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Agerpres/ Arhivă Foto
Agerpres/ Arhivă Foto
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a explicat cum se face delimitarea între Guvern şi Parlament pe perioada stării de urgenţă, dar şi cum se pot restrânge drepturi şi libertăţi fundamentale în această perioadă. 

"Citind atât articolul 92 cât şi 93 al Constituţiei, rezultă cu claritate un singur lucru. Parlamentul are prerogativa să încuviinţeze măsura propusă de preşedinte. Aşa o defineşte şi partea de final a articolului 92, care spune că Parlamentul funcţionează pe toată această perioadă. Parlamentul NU APROBĂ decretul preşedintelui, îl încuviinţează. Decretul face trimiteri la drepturi şi libertăţi restrânse. Toate aceste restrângeri trebuie să se facă doar prin lege, însă, lege organică sau OUG. Modul cum se aduce la îndeplinire o OUG care arată cum se restrâng şi cât se restrâng poate fi indicat prin Ordonanţe Militare.", a explicat fostul judecător CCR. 

Parlamentul, OBLIGAT să funcţioneze 

"Între o Ordonanţă Militară şi una de urgenţă este o deosebire fundamentală. Cea militară nu poate fi introdusă în justiţie, cea de urgenţă trebuie trimisă în Parlament, care o poate aproba sau o poate respinge. Probabil asta deranjează. Dar eu nu văd care ar fi problema că Guvernul a dat un OUG prin care arată ce drepturi sunt limitate. Pentru că ea vine în Parlament. Dacă Parlamentul oricum este obligat să funcţioneze, înseamnă că el este cel care decide. Altfel, singurul care ar fi condus era Guvernul. Şi practic, nu tot Guvernul, ci cel care dă Ordonanţele Militare", a declarat Petre Lăzăroiu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel