Data publicării:

Stare de șoc în Moldova, se joacă până la ultimul vot. Prof. Vlad Nistor: Nici măcar un raion nu a avut vot majoritar DA pentru aderarea la UE!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Rezultat pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană. Prof. Vlad Nistor spune că în niciun raion nu s-a înregistrat majoritate de voturi pro-aderare, ceea ce ridică semne de întrebare.

Profesorul Vlad Nistor a fost în emisiunea #Rezist moderată de Oana Stănciulescu, unde a analizat rezultatele alegerilor din Republica Moldova.

"E șocant. Adineauri mi-a spus un prieten că a verificat cifrele și că nu există nici măcar un singur raion al Republicii Moldova în care votul să fi fost majoritar în favoarea aderării la UE. Nici un singur raion. Diferența, evident, au făcut-o voturile din străinătate. Republica Moldova e un stat special, cu o diaspora extrem de numeroasă raportat la populație, și de aceea voturile din străinătate pot fi determinante. Și au fost determinante în cazul acesta!

Sigur că, din punct de vedere legal, în acest moment lucrurile sunt clare: majoritari sunt adepții aderării la Uniunea Europeană. Dar numărul suporterilor acestei idei, din nefericire, pare a fi cu mult mai mic decât ne-am fi așteptat cu toții" a spus Vlad Nistor.

Oana Stănciulescu a completat: E cum au arătat-o sondajele de opinie. Pentru că în ultimul an, potrivit sondajelor, pro-europenii, cei care ar fi votat "Da" la referendumul de ieri erau în jur de 60%, deci un scor liniștitor, să spunem așa, pentru România, pentru cei care vor ca Moldova să nu rămână în sfera de influență a Rusiei și să meargă spre drumul ei european. Așa cum văd că vor tinerii care au plecat din Moldova, care lucrează în Uniunea Europeană și care au votat ca atare și putem spune că au salvat din nou Republica Moldova, pentru că au făcut-o și în urmă cu patru ani.

Vlad Nistor a intervenit: Eu, unul, în sondaje nu mai am încredere deloc. Și nu mai am încredere de la alegerile locale din România și de la sondajele pe București care au fost extrem de diferite între ele și care n-au avut absolut nicio legătură cu rezultatul votului. Hai să uităm de existența sondajelor și-n afară de cei care beneficiază prin colectarea de fonduri din fabricarea sondajelor cred că sondajele, de fapt, nu folosesc nimănui. Pentru că sondajele sunt (sau pot fi), de cele mai multe ori, adevărate mijloace de propagandă politică și electorală.

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Răsturnare de situație la referendum/ Maia Sandu, 42% în primul tur

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a solicitat aderarea la UE după invazia Ucrainei de către Rusia, însă Moscova nu dorește să își piardă influența asupra acestui fost stat sovietic, situat strategic lângă Ucraina și Marea Neagră. Reamintim că, recent, Poliția din Moldova a confiscat bani și documente legate de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, acuzat că ar fi încercat să influențeze scrutinul.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel