Stare de alertă în Sectorul 1. Prefectul Alin Stoica anunţă când s-ar putea lua decizia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Alin Stoica
Facebook Alin Stoica
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a făcut mai multe precizări cu privire la instituirea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor. 

UPDATE: "În acest moment suntem încă în analiză, tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu reprezentanţi ai Sectorului 1 pe această situaţie, avem o imagine a situaţiei de fapt, sunt aproximativ 2.600 de tone de deşeuri necontrolate pe raza Sectorului 1, din estimările făcute de Sectorul 1. Pericolul principal care ar putea fi din deşeuri din construcţii - degajarea de pulberi care să pună în pericol potenţial şi sănătatea oamenilor. Gestiunea acestor deşeuri cade în sarcina ambilor jucători şi anume autoritatea publică locală şi firma care are delegat serviciul public de salubrizare. Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii, din câte înţeleg, mulţi ani de zile gunoiul fiind gratuit, există un comportament indus al cetăţenilor care au abandonat deşeuri pe raza Sectorului 1, pentru că până acum se luau gratuit aceste deşeuri, însă iată că lucrurile acestea trebuie gestionat diferit acum", a declarat Stoica.

Întrebat dacă se va ajunge la instituirea stării de alertă în Sectorul 1, aşa cum îşi doreşte primarul Clotilde Armand, prefectul Alin Stoica a spus că sunt mai multe variabile de luat în calcul. 

"Nu ştiu să dau acest răspuns acum. Aştept să discut cu toţi cei implicaţi, inclusiv cu reprezentanţii Gărzii de Mediu. Voi avea o întâlnire azi cu cei de la Mediu, aştept să mă întâlnesc şi cu cei de la DSP", a spus Alin Stoica. 

După ce i s-a spus că întâlniri au mai fost şi că situaţia este la fel în sectorul 1, Alin Stoica a replicat. 

"Nu este aceeaşi situaţie. Acum o lună era vorba de deşeurile menajere, produse de populaţie. Acestea sunt preluate şi duse mai departe acum. Soluţia cu plata directă a sortatorilor funcţionează. Acum este vorba de deşeuri necontrolate, acelea care provin din indisciplina cetăţenilor. Asta trebuie rezolvat. Apoi, trebuie rezolvată problema dintre primărie şi prestator", a mai spus prefectul. 

Romprest poate executa silit primăria. Ce se schimbă 

"Din punctul meu de vedere, situaţia nu se schimbă cu nimic. Eu nu urmăresc zona comercială dintre primărie şi prestator, asta ţine de justiţie. Ce mă interesează pe mine este ca cetăţenii să fie în siguranţă în Sectorul 1, să nu fie afectaţi", a mai declarat Alin Stoica la Antena 3. Acesta a menţionat că a discutat cu Clotilde Armand şi joi dimineaţă, 22 iulie, dar că nu poate face declaraţii cu privire la această discuţie. 

Când se decide dacă se aprobă starea de alertă

"Pe durata stării de alertă s-ar putea lua măsuri punctuale care să rezolve problema gunoiului, dar nu înseamnă rezolvarea problemei de fond. În momentul ăsta e prematur să spunem dacă se va aproba. Mai pe seară, după ce voi discuta cu toate părţile implicate, Instituţia Prefectului va decide dacă se va aprobă sau nu starea de alertă", a concluzionat Alin Stoica.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului București să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA, se arată într-un comunicat oficial al Primăriei Sectorului 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel