Data publicării:

Stângacii, un "patrimoniu de aprofundare a structurilor cerebrale". Prof.Univ.Dr. Vlad Ciurea spune să nu mai forţăm stângacii să devină dreptaci

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stângacii nu trebuie forţaţi să devină dreptaci, spune prof.univ.dr. Vlad Ciurea, neurochirurg de renume. 

"Din nefericire, în educația noastră românească, acești copii stângaci au fost ani de zile marginalizați și obligați permanent să folosească pentru scris mâna dreaptă. Astfel, educația școlară urmărea dezvoltarea aptitudinilor dreptacilor.

Treptat, s-a constatat că aceşti stângaci nu trebuiesc reeducaţi spre a deveni dreptaci. Din contră, ei reprezintă un patrimoniu foarte important de aprofundare a structurilor cerebrale şi un domeniu special in neuroştiinţe.

Datele actuale relevă clar. 10% din populatia globului este stângace. De asemenea, se menţionează că numărul stângacilor bărbați este preponderent.

Constatăm: în cazul stângacilor, emisfera cerebrală dreaptă intră in activitate majoră.

Sunt activităţi în care stângacii sunt avantajaţi, spre exemplu: scrimă, box, fotbal (Gheorghe Hagi şi Lionel Messi).

Există stângaci celebri extrem de performanţi recunoscuţi în întreaga lume: Leonardo da Vinci (1452 -1519), Michelangelo Buonarroti (1475 -1564), Isaac Newton (1642-1727), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791), Marie Curie (1867-1934)şi Albert Einstein (1879-1955).

Mai recent, doi politicieni remarcabili au atras atenţia lumii: Bill Clinton şi Barack Obama.

Să nu-l uităm pe Domnul Ţării Româneşti, Mihai Viteazu (1558-1601), a cărui bardă din mâna stângă a rămas ca simbol aducător de victorii.

Menționăm că, a fi stangaci este o calitate, nu un defect. Nu trebuie sa ne opunem în dezvoltarea unui copil stângaci pentru a deveni dreptaci.

În final, apelul pe care îl fac este foarte simplu.Dacă Dumnezeu te-a adus pe lume stângaci, nu refuza acest dar, întrucât vei avea numai de câștigat!", a scris prof.univ.dr. Vlad Ciurea pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel