Data actualizării:
Data publicării:

Stai cu chirie? Atenție: În ce condiții proprietarul te poate da afară din casă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
bani
bani

Stai cu chirie? Atenție: În ce condiții proprietarul te poate da afară din casă.

Închirierea locuinţelor se face pe baza acordului dintre proprietar şi chiriaş, consemnat prin contract scris, care se va înregistra la organele fiscale teritoriale şi va cuprinde: adresa locuinţei care face obiectul închirierii; suprafaţa locativă şi dotările folosite în exclusivitate şi în comun; suprafaţa curţilor şi a grădinilor folosite în exclusivitate sau în comun; valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia şi modul de plată; suma plătită în avans în contul chiriei;  locul şi condiţiile în care se realizează primirea şi restituirea cheilor; obligaţiile părţilor privind folosirea şi întreţinerea spaţiilor care fac obiectul contractului; inventarul obiectelor şi al dotărilor aferente; data intrării în vigoare şi durata; condiţiile privind folosinţa exclusivă şi în comun a părţilor aflate în coproprietate, persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului, dar și alte clauze convenite între părţi.

 

În cazul în care părţile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriaşul este obligat să părăsească locuinţa la expirarea termenului contractual.

Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face în următoarele condiţii: la cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într-un termen de minimum 60 de zile; la cererea proprietarului, atunci când: chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv; chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora; chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei; chiriaşul nu a respectat clauzele contractuale.

 

2. Imagine cu... (apartamentele--mai-scumpe-cu-aproximativ-5-000-de-euro--iancu-guda--optimist-o-crestere-a-tva-ului-nu-inseamna-o-crestere-a-pretului--exemplul-de-acum-cativa-ani_80065500.jpg)

De asemenea, chiriaşul este obligat să părăsească locuinţa la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 3 luni, dacă au fost stabilite, prin contractul de închiriere, în sarcina sa.

Evacuarea chiriaşului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile. Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contractul de închiriere, până la data executării efective a hotărârii de evacuare.

De asemenea, conform legii, chiriaşul are următoarele obligaţii: să efectueze lucrările de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusivă; să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi de instalaţii deteriorate din folosinţa comună, ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, de instalaţii, obiectele şi dotările aferente; să asigure curăţenia şi igienizarea în interiorul locuinţei şi la părţile de folosinţă comună pe toată durata contractului de închiriere;să predea proprietarului locuinţa în stare normală de folosinţă, la eliberarea acesteia.

Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi un profit supus negocierii între părţi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel