SRI, replică privind interceptările. Marincea, declarații
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat că informațiile pe care presa le-a distribuit despre numărul persoanelor ascultate de SRI ar putea afecta grav securitatea națională.

Mesajul purtătorului de cuvânt al SRI a fost postat pe pagina de Facebook a intituției și s-a dorit a fi o reacție la o serie de știri care au apărut după ce SRI a dezvăluit câte persoane a interceptat în perioada 2004 - 2016 "Este profund incorect să amestecăm toate infracțiunile de drept comun pentrecute în România pentru care au fost emise de judecători mandate de supraveghere tehnică  cu mandatele de securitare națională. 6 milioane de români interceptate este rezultatul înmulțirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog", a declarat Marincea. 

Un efect mult mai profund

Purtătorul de cuvând al SRI  a evaluat situația și a susținut că informațiile eronate distribuite joi de anumite publicații au un efect mult mai grav asupra populației decât asupra activității insituției. "SRI consideră că preluarea și distorsionarea unor informații, cifre, fapte eronate nu are efectul scontat asupra determinării serviciului de a-și îndeplini misiunile legale ci unul mult mai profund asupra stării de spirit a cetățenilor care poate avea efecte mult mai grave asupra securității naționale", a conchis Marincea. 

Nici datele oficiale nu sunt prea liniștitoare 

Potrivit datelor oficiale furnizate de SRI în perioada 11.12.2004 și 16.02.2016 numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de SRI a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale. Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907. Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii. De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată.


 [citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel