Sprijin pentru cercetare: Burse de 6.000 de euro pentru studenții de anul I care au fost olimpici în liceu
Absolvenții de liceu care au obținut premii sau mențiuni la competițiile naționale sau internaționale recunoscute de Ministerul Educației, în timpul liceului, și care din anul universitar 2022-2023 urmează cursurile unei facultăți, pot primi câteva mii de euro pe an pentru cercetare prin programul de granturi pentru cercetare-dezvoltare și inovare “Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”.
Guvernul a adoptat marți, 29 noiembrie, o hotărâre de guvern (HG) prin care majorează premiile pentru laureați, modificând și completând HG nr. 403 din 2017, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
Conform documentului, la articolul 3, alineatul 1, se precizează că “sunt eligibili pentru acordarea Grantului “Regele Carol I” candidații care sunt:
a) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele internaționale, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau mențiune și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior din România începând cu anul universitar 2022-2023;
b) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele naționale, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau mențiune și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior din România începând cu anul universitar 2022-2023″
Potrivit aceluiași document, “pentru anul universitar 2022-2023, lista candidaților eligibili se va face publică pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și până cel târziu la data de 1 decembrie 2022”.
Instituția de învățământ superior acreditată la care este înmatriculat studentul trebuie să încheie câte un acord cu fiecare candidat eligibil pentru grant în care se menționează, printre altele, obligația studentului de a întocmi un raport de cercetare științifică în care să motiveze cum a folosit banii primiți.
Ce olimpiade sunt vizate
“Olimpiadele internaționale și naționale, prevăzute la alin. (1), se referă la olimpiadele școlare naționale organizate în România și olimpiadele școlare internaționale în domeniul matematicii și al științelor, al limbii și literaturii române, al limbilor și al literaturilor materne și al limbilor moderne, al disciplinelor din ariile curriculare om și societate, arte, sport și educație fizică, tehnologii, lingvistică, astronomie și astrofizică”, se mai precizează în document.
Granturi de la 2.500 la 6.000 de euro pe an
Pentru laureații la olimpiade internaționale se acordă suma de:
6.000 euro pe an pentru medalia de aur/ premiul I, de la 4.000 euro în momentul de față;
5.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 3.500 euro actual;
4.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 3000 euro actual;
3.500 euro pentru menţiune, de la 2.500 euro actual;
Pentru laureaţii la olimpiade naţionale se acordă suma de:
4.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I, de la 3.000 euro actual;
3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 2.500 euro actual;
3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 2.000 euro actual;
2.500 euro pentru menţiune, de la 1.500 euro actual;
Pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale şi/sau pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală se acordă suma de 1.000 euro/an pentru fiecare participant la grant, de la 500 euro actual;
Pentru o echipă formată din cel puţin doi studenţi, din care minim unul olimpic, proveniţi din una sau mai multe universităţi, pentru materiale, subansamble şi subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă şi se clasifică la concursuri internaţionale de prestigiu se acordă suma de 5.000 euro pe echipă de 2/an, cu creşterea cuantumului în funcţie de numărul studenţilor membri ai echipei formate, conform comunicatului de presă al guvernului.
Calendarul înscrierii pentru obținerea grantului în anul universitar 2022-2023
În primul rând, pentru anul universitar 2022-2023, lista candidaţilor eligibili se va face publică pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) până cel târziu la data de 1 decembrie 2022. Apoi, aplicantul eligibil din lista prevăzută la art. 3 alin. (1), depune cererea pentru acordarea Grantului Regele Carol I la instituţia de învăţământ superior acreditată la care este înmatriculat, până la data limită de 25 decembrie 2022, scrie în HG. Modelul de cerere ar urma să fie reglementat de un ordin de ministru din partea MCID.
Urmează ca, în anul universitar 2022-2023, instituţia de învățământ superior să transmită către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării cererile de acordare a Grantului Regele Carol I și solicitarea de finanțare până la data de 10 ianuarie 2023. (…) Apoi, “pentru anul universitar 2022-2023, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării încheie un contract-cadru multianual cu fiecare instituţie de învăţământ superior acreditată din România la care există candidați eligibili până la data de 17 ianuarie 2023”. Studentul care primește grant este obligat să realizeze un raport cu privire la cercetarea făcută pe banii primiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News