Data actualizării:
Data publicării:

Sprijin financiar pentru cuplurile cu infertilitate. Dr. Alice Barbu (SANADOR), sfaturi / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a vorbit despre Programul de fertilizare in vitro care sprijină cuplurile cu diagnostic de infertilitate prin acoperirea parțială a costurilor procedurii și medicației.

Dr. Alice Barbu a vorbit despre Programul de fertilizare in vitro care oferă ajutor financiar cuplurilor diagnosticate cu infertilitate, inclusiv pentru procedurile efectuate în centre private și pentru costul medicației. Odată aprobat dosarul, cuplurile primesc vouchere în valoare de 5000 lei pentru medicație (valabil doar în farmaciile partenere) și 10.000 lei pentru procedura propriu-zisă.

„Spuneți-ne câteva date despre Programul de fertilizare in vitro. Există posibilitatea ca unele cupluri să primească un ajutor de la sistemul public și la centre private să fie suportat costul procedurii.”, a spus Val Vâlcu.

„Așa este, da. Și nu doar atât, și costul medicației. Cuplul trebuie să aibă deja diagnosticul de infertilitate pus. Avem deja dosare înscrise în programul de la Minister.

Dacă vorbim de un cuplu care are deja diagnosticul de infertilitate, trebuie să se prezinte la medicul care are în observație cuplul respectiv pentru infertilitate pentru a primi adeverința de înscriere în program. Deci nu la un medic ginecolog, la medicul specialist în infertilitate din centrul în care dorește să facă procedura pentru că se va înscrie pe centrul respectiv cererea.

Va solicita cererea pentru înscrierea în program, adeverința medicală cu diagnosticul de infertilitate. Noi în Centrul FIV Sanador, avem un reprezentat care se ocupă de dosarele pacienților pentru că noutatea programului de anul acesta este că s-a creat o platformă online unde pacientul are cont și își încarcă toate documentele în pdf. Deci nu mai pot merge la sediu sau să le trimită prin poștă. Totul se face doar online.

Reprezentantul nostru îi va ajuta să completeze toată documentația necesară și inclusiv să încarce pe site documentele. Termenul de analiză a dosarelor este de 60 de zile. În momentul în care a primit răspunsul de la reprezentanții de la Minister, dosarul este aprobat, i se va trimite în același cont un contract. Are la dispoziție 5 zile să semneze contractul respectiv, iar în alte 10 zile, după semnarea contractului, va primi suma respectivă sub formă de vouchere. 

Va avea vouchere de 5000 de lei pe care le va utiliza pentru medicația de stimulare, atenție aici, doar în farmaciile partenere programului, și un voucher de 10.000 de lei din care se va deconta procedura.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

3. -imagine fara descriere- (dr--alice-barbu_15437000.jpg)

 

 

Ce presupune procedura

Medicul a explicat că după completarea etapelor administrative, începe procedura de fertilizare in vitro. Aceasta debutează cu stimularea ovariană, menită să facă ovarele să producă mai mulți foliculi. Protocolul de stimulare, care variază între 10 și 21 de zile, este personalizat în funcție de patologia pacientei, vârstă și nivelurile hormonale. În timpul acestui proces, pacienta are vizite regulate pentru monitorizare ecografică, iar tratamentul poate fi ajustat în funcție de evoluția foliculilor. 

Sanador

„După ce a depășit aceste etape administrative, vine la cabinet. Ce se întâmplă mai departe?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Mai departe, începem procedura. Procedura începe cu stimularea ovariană, încercăm să suprasolicităm ovarul să crească toți sau cât mai mulți dintre foliculi. În funcție de patologia pacientei, în funcție de vârstă, de dozările hormonale, se alege un anumit protocol de stimulare.

Protocolul de stimulare poate să dureze între 10 și 21 de zile și presupune administrare de hormoni care vor ajuta acești  foliculi să crească. Pacienta va avea vizite regulate, în funcție de indicațiile medicului și în funcție de protocol pentru monitorizare ecografică.

E un procedeu dinamic în care vedem cum, la două-trei zile, foliculii se modifică ca și dimensiune și știm dacă tratamentul trebuie ajustat sau nu. Aici, din nou, discut cu pacientele, tratamentul este personalizat și aici este de fapt cheia succesului. Deși lucrăm toți, la nivel global, după anumite protocoale, dozele și tipul de hormon pe care îl utilizăm sunt personalizate nevoilor pacientei.

Deci tratamentul, chiar dacă urmărește un protocol, s-ar putea să se prelungească cu o zi, două, sau să fie un pic mai scurt și declanșarea de ovulație să fie în funcție de dimensiunile foliculilor. După ce s-a terminat etapa de stimulare foliculară urmează declanșarea de ovulație.", a spus dr. Alice Barbu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel