Data actualizării:
Data publicării:

Sportul care te ajută să previi hernia de disc. Dr. Vlad Ciurea: Omul de la ţară nu prea face hernie de disc

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels

Prof.dr. Vlad Ciurea, neurochirurg la Spitalul Clinic Sanador, a explicat într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS care este sportul care te ajută să previi hernia de disc. 

"Este recunoscut că cei care fac înot în special, şi care fac cultură fizică dar nu cu gantere şi alte greutăţi, reuşesc să prevină hernia de disc. 

Toate greutăţile folosite pentru masa musculară, de cei care vor să arate cât mai bine, încarcă coloana. Foarte mulţi pacienţi vin din zona celor care fac eforturi fizice cu ridicare de greutăţi. Dar depinde şi de organism. Omul de la ţară nu prea face hernie de disc, că are spatele tare. Oamenii de la oraş, noi, intelectualii, sunt cei mai suferinzi", a declarat prof.dr. Vlad Ciurea la DC NEWS TV.  

Youtube video image

Vlad Ciurea, despre boala lui Băsescu: E o durere mare, apar niște fenomene foarte neplăcute

„Nu știu de ce, dar discuția asta mi-a adus aminte de Traian Băsescu și de hernia sa lombară. (...) Cu operațiile în străinătate. Ce s-a făcut pentru el la Viena, că s-a dus la AKH, s-ar putea face aici?“, a întrebat Val Vâlcu.

„În clipa aceasta, domnul Traian Băsescu, dacă vorbim de boala domniei sale, era un simplu om, un simplu pacient. Scoatem elementul că era președintele țării și o grămadă de persoane încercau să-l consulte, dădeau diagnostice și alte idei. Domnia sa a avut o hernie de disc, agravată, care apăsa pe nerv. Nu putea să... . A avut o boală reală, a avut acest disc rupt și apăsa pe rădăcină.

Discul s-a rupt din cauza eforturilor, probabil pe mare, poate a mai căzut sau, în fine, a ridicat greutăți. Odată cu vârsta, acest disc intervertebral nu mai are aceeași elasticitate și în urma unor eforturi poate să cedeze. E o durere foarte mare, apar niște fenomene foarte neplăcute, numite amorțeli, tulburările de mers, etc. Toate se acumulează, nu-și mai găsește poziția, dar fenomenele domniei sale se accentuau și era complet dezorientat: Eu ce trebuie să fac? Fiecare își dădea altă părere “, a precizat Vlad Ciurea.

„Și, practic, ce i s-a făcut? Au extras un fragment...“, a întrebat Val Vâlcu.

„Sigur! Da, da. Operația s-a făcut clasic! Și pe mine mă întreba: Nu-mi faceți endoscopic? Și îi spuneam: Nu! Uitați-vă cât e de mare. Clasic înseamnă prin tăiere, dar minim invaziv, cu microscopul. Exact ca în România. Singurul lucru care s-a făcut atunci față de noi e că s-a verificat pe bază endoscopică să nu mai rămână resturi de hernie în zona respectivă (...). Evoluția a fost foarte bună, nu a mai avut suferințe“, a spus profesorul Vlad Ciurea.

Ce carte citește Vlad Ciurea înainte de culcare

Profesorul Vlad Ciurea se dovedește a fi un împătimit al cititului de romane. Acesta a dezvăluit și care este cartea pe care o citește în această perioadă și ce îl atrage la ea.

„În general, la ora 22 sunt în pat și citesc un roman. Nu de dragoste, nu de criminalitate, ci un roman de poveste. O să rămâneți foarte uimiți, dar acum citesc „Viața lui Constantin cel Mare“. De ce Constantin cel Mare? Pentru că am primit 4 subiecte, rând pe rând, despre știință și credință și tot mergând în istorie am ajuns pe la anul 300, la Edictul de la Niceea, care a fost în 325, dar ca să ajungi la Edictul de la Niceea, la care s-au stabilit bazele creștinismului în care trăim astăzi, au fost niște lupte înainte", a spus profesorul. CITEŞTE MAI MULTE AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel