Sportiv paralimpic român, interzis la Olimpiadă chiar de forul naţional pentru că nu se poate încălţa singur. CNCD a intervenit: E fără precedent
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Theo Matican
Facebook Theo Matican
Theo Matican, sportiv paralimpic, ciclist şi schior, nu a putut participa în 2021 la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Forul naţional, în speţă Comitetul Paralimpic Român, i-ar fi interzis să facă deplasarea pentru că nu se poate încălţa singur. 

„Este fără precedent în peisajul sportiv românesc, este pentru prima dată când CNCD a constatat discriminarea la care a fost supus un sportiv cu dizabilități chiar de către forumul care ar trebui să protejeze și să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități în domeniul sportului, Comitetul Național Paralimpic Român (CNPR). 

S-a afirmat că Theo Matican nu va mai participa la competiții până nu îi va face dovada că știe să schieze, în contextul Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Beijing 2022. Un sporiv nu trebuie să dovedească președintelui unei federații că știe să practice un sport sau nu. Dovada recunoașterii este dată de numărul de medalii și de clasări pe podiumurile unor competiții naționale sau internaționale. Constatarea CNCD a fost in contextul JO paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în 2021 din cauza pandemiei.

Pe de altă parte, am luat decizia sancționării CNPR cu o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea a numeroase articole din legislația națională și internațională. Practic CNPR a încălcat Ordonanța Guvernului privind combaterea tuturor formelor de discriminare, Legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, precum și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Practic, CNPR a stat în pasivitate și nu a inițiat demersurile necesare pentru participarea unui sportiv cu dizabilități la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, care s-au desfășurat din cauza pandemiei în anul 2021.

Amenda este justificată de faptul că sansele unui sportiv de a participa la Olimpiadă sunt, în mod natural, limitate în timp și de vârstă, iar această situație este cu atât mai dificilă în cazul persoanelor cu dizabilități, în cauza supusă analizei, este vorba chiar de o pesoană cu dizabilități, iar gradul de umilire a unei persoane cu dizabilități este mult mai mare”, a declarat Cristian Jura, secretar de stat Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, pentru ProSport.

Conform sursei citate, CNPR a fost sancţionat cu 10.000 lei amendă pentru discriminarea sportivului Theo Matican, în timp ce Sally Wood Lamont, preşedintele CNPR, a fost sancţionată cu 1000 lei pentru declaraţii care au adus atingere demnităţii sportivului. 

Naționala de nevăzători a României s-a calificat la EURO 2022

România e pe locul 19 în ierarhia mondială a Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA).

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială, cu un sistem de sunet care face zgomot în mișcare.

Competiția, organizată de Asociația Nevăzătorilor din România și Federația Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetului Național Paralimpic, are loc sub egida International Blind Sport Association – IBSA.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susținerea organizării acestei selecționate naționale, asociația a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Național Paralimpic Român și a Federației Române de Fotbal, structuri ce au finanțat primele acțiuni interne și internaționale, informează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel