Spitale, risc seismic. Hotărâre a Senatului

risc seismic
risc seismic

Spitalele, policlinicile sau dispensarele medicale trebuie expertizate, până în 2024, în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic.

Spitalele, policlinicile sau dispensarele medicale trebuie expertizate, până în 2024, în vederea încadrării acestora într-o categorie de risc seismic, sub sancţiunea interzicerii oricărei investiţii mai mari de 450.000 lei, prevede un proiect al USR adoptat în unanimitate de Senat. 

Potrivit unui comunicat al USR, responsabilitatea de a demara aceste lucrări de expertiză revine administratorilor instituţiilor medicale, iar nerespectarea prevederilor se sancţionează cu amendă de la 50.000 la 100.000 de lei. 

De asemenea, pentru a garanta investiţiile făcute de către autorităţile centrale şi locale în consolidarea şi reabilitarea imobilelor care au utilitatea de spital, policlinică sau dispensar medical, toate documentaţiile pentru investiţii în cuantum de peste 450.000 lei vor conţine în mod obligatoriu o expertiză tehnică seismică cu o vechime de cel mult 10 ani. 

"Reabilitarea unităţilor sanitare fără adresarea riscului seismic, dincolo de pericolul zilnic evident pentru personal şi pacienţi, poate cauza probleme în lanţ în cazul unui seism major. Pe lângă efectele imediate, din cadrul unităţii respective, pierderea unei unităţi sanitare într-o situaţie de urgenţă duce indirect la pierderea a sute, mii de vieţi care ar fi putut beneficia de asistenţă în unitatea respectivă la momentul crizei", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnată de senatorul USR Cristian Ghica. 

Măsuri necesare pentru siguranţa cetăţenilor

Ghica susţine că aceste măsuri sunt necesare pentru siguranţa cetăţenilor astfel încât tragedii similare celor din 4 martie 1977 să nu se mai repete. "Scopul acestor modificări legislative este conştientizarea pericolului seismic, responsabilizarea administratorilor unităţilor sanitare, dar şi realizarea unor economii bugetare pe termen mediu şi lung", a declarat Cristian Ghica, citat în comunicat. 

Actul normativ este iniţiat de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel