Data actualizării:
Data publicării:

Spital Regional la Iași. Corina Crețu: Un pas important, dar mult întârziat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Creţu: Salariul minim ar fi de circa 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de minim 60%, în România / Sursă foto: Facebook Corina Crețu
Creţu: Salariul minim ar fi de circa 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de minim 60%, în România / Sursă foto: Facebook Corina Crețu

Europarlamentarul Corina Crețu a vorbit despre construirea spitalelor regionale în România.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-o postare de pe Facebook, europarlamentarul Corina Crețu a transmis un mesaj referitor la orizontul de timp în care ar putea apărea primele spitale regionale din România. Potrivit acesteia, în procesul de realizare al spitalelor, Guvernul urmează să aprobe contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași.

„După 7 ani de la semnarea Programului Operațional Regional 2014-2020 (încheiat între Guvernul Ponta și Comisia Europeană) care prevedea construirea celor trei Spitale Regionale în România, aflăm că abia astăzi Guvernul va aproba contractul de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași. Urmează cea mai dificilă etapă: licitațiile / https://bit.ly/3k4iPBj

Aprobarea de astăzi e un pas important, dar mult întârziat, mai ales având în vedere toate eforturile pe care le-am depus, alături de mulți specialiști de la Bruxelles pentru aceste spitale. Iar situația de la Iași a fost una mai delicată. În calitate de Comisar European pentru Politică Regională m-am deplasat, în 2016, la Iași pentru că exista o dispută privind stabilirea amplasamentului. Atunci încă speram că Spitalele Regionale vor fi realizate cel târziu în 2023 - ceea ce ar fi trebuit să se întâmple dacă nu existau tergiversări, întârzieri, amânări.

Mă tem că ceea ce va urma nu va fi mult diferit de ceea ce s-a întâmplat până acum. Dacă Guvernul într-adevăr aprobă finanțarea azi, urmează licitația, stabilirea companiilor care să se ocupe de construcție și abia apoi ridicarea propriu-zisă a acestora... .

Deși inițial m-a surprins în cel mai neplăcut mod noul termen avansat acum câteva luni de autorități - anul 2027 - acum am ajuns să sper ca măcar atunci să avem cele trei Spitale Regionale.

Numai bine tuturor, o zi frumoasă!“, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Fonduri pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași 

 

La solicitarea Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 19 august, proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași - COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie.

Fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași, iar finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgență Iași - COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.

Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc.

Dotările spitalului

Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel