Data publicării:
Spital județean împrejmuit cu gard electric, din cauza urșilor
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va fi împrejmuit cu un gard electric, pentru alungarea urşilor care au fost văzuţi în zonă de mai multe ori şi care, până acum, au fost îndepărtaţi datorită intervenţiei jandarmilor.
Directorul financiar contabil interimar al spitalului, László Botond, a precizat, luni, că s-a luat legătura cu o firmă specializată, s-au analizat posibilităţile tehnice şi se speră că în această săptămână gardul electric va putea fi instalat, scrie Agerpres.
"Nu este un lucru greu de realizat, dar eficient. (...) Pericolul este iminent, oricând se poate întâmpla o nenorocire", a spus László Botond.
Potrivit sursei citate, gardul va avea aproximativ 600 metri, va împrejmui spitalul şi pentru achiziţionarea sa se va cheltui suma de 2.600 lei.
Recent, Consiliul Judeţean Harghita şi Spitalul Judeţean de Urgenţă au organizat o informare publică cu privire la prevenirea prezenţei urşilor în zona unităţii sanitare, cei prezenţi fiind de părere că este nevoie de o colaborare responsabilă între locuitori şi experţii din domeniu, pentru a putea fi preîntâmpinate daunele provocate de urşi şi pentru a se asigura coexistenţa paşnică dintre urşi şi oameni.
Urșii din zona spitalului, alungați de jandarmi
Mai mulţi urşi au fost văzuţi în zona din apropierea Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, în majoritatea situaţiilor animalele fiind alungate de către echipaje de jandarmi.
Luna trecută, un urs care a ajuns de mai multe ori în zona din apropierea spitalului şi care a intrat în mai multe curţi a fost împuşcat de vânători, după ce Ministerul Mediului a aprobat extragerea sa.
În fiecare an, mai multe persoane din Harghita ajung la spital în urma unor atacuri ale urşilor, de cele mai mai multe ori victimele fiind ciobani aflaţi cu animalele la păscut, persoane surprinse în pădure la cules de ciuperci sau fructe, dar şi oameni care sunt atacaţi în zona culturilor agricole, unde animalele merg în căutare de hrană.
Mușcătura de urs, extrem de periculoasă
Adrian Cristian Dobrică, medic specialist chirurgie toracică, care tratează pacienţii atacaţi de urs cu leziunile cele mai severe, a explicat că muşcătura de urs este una extrem de periculoasă, întrucât în saliva animalului se află bacterii anaerobe care produc leziuni foarte severe.
"Practic, produc o lichefiere a ţesuturilor omului şi atunci fiecare leziune produsă de urs are potenţial letal, în sine. Şi atunci, intervenţia chirugicală se desfăşoară de urgenţă", a punctat Adrian Dobrică.
Acesta a precizat că, în ultimii 9 ani, a tratat aproximativ 50 de pacienţi muşcaţi de urs, cazuri foarte severe, la care se adaugă pacienţii trataţi de alţi medici specialişti din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi consideră că trebuie luate măsuri de protejare a populaţiei.
Vezi și:
Secetă. Anunțul făcut de ministrul Agriculturii
Grefierii au intrat în grevă pe termen nelimitat. Care sunt revendicările
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News