Data actualizării:
Data publicării:

Franța investighează achiziționarea a 1.226 de locații de către o firmă americană de telecomunicații. Temeri de spionaj în Paris: Ar acoperi 97% din capitală

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Elina Sazonova/ Pexels
Fotografie de la Elina Sazonova/ Pexels

Franța se teme că o companie americană vrea să spioneze de pe acoperișurile Parisului.

Franța se teme că o companie americană vrea să spioneze de pe acoperișurile Parisului. Guvernul monitorizează achiziția a 1.226 de locații pentru a instala echipamente de telecomunicații în întreaga capitală de către Phoenix Tower International.

Potrivit rapoartelor Le Monde, citate de Europa Today, Controlul Investițiilor Străine și Serviciul de Informații Strategice și Securitate Economică, două birouri ale Ministerului Economiei responsabile cu examinarea cazurilor sensibile, investighează cazul.

Cert este că achiziționarea infrastructurii ar da multinaționalei americane cheia a circa 600 de acoperișuri din capitală, care, potrivit unui expert raportat în Le Mondem ar acoperi aproximativ 97% din suprafața Parisului.

Francezii se tem că această infrastructură americană de telecomunicații ar putea fi instalată pentru ascultarea, prin utilizarea Imsi-catchers, dispozitive mici capabile să intercepteze toate comunicațiile electronice efectuate de un telefon mobil (apeluri, SMS, trafic pe internet etc...).

Tehnologie americană instalată în locuri strategice

Un motiv de îngrijorare este faptul că zeci de aceste site-uri sunt situate în locații strategice, aproape de ministere, administrații, ambasade sau sedii ale marilor companii.

Întrebat de Le Monde, Ministerul Economiei, care are competența de a se opune tranzacțiilor din motive de securitate națională, asigură că ”tranzacția de cumpărare de către Phoenix Tower International a acoperișurilor plate din Paris de la compania Cellnex a fost atent monitorizată de către stat".

”Serviciile de stat au colaborat cu compania pentru a identifica riscurile asociate cu utilizarea acoperișurilor plate în Franța, pentru a identifica măsurile care trebuie luate pentru a reduce aceste riscuri și pentru a păstra interesele fundamentale ale apărării și securității naționale”, continuă Bercy, fără a da detalii despre natura măsurilor planificate sau starea anchetei.

Ministerul afirmă pur și simplu că dorește ”să se asigure că accesul la site-urile de infrastructură pasivă (acoperișuri, n.r.) este menținut la același nivel ridicat de securitate pentru a asigura integritatea rețelelor de comunicații electronice”.

La rândul său, conducerea Phoenix Tower International din Franța a refuzat să comenteze această problemă din cauza ”regulilor de confidențialitate asociate acestor proceduri”.

Compania, fondată în 2013, a devenit lider mondial în sectorul telecomunicațiilor. Este finanțat și deținut în principal de fondul american Blackstone, care administrează peste 950 de miliarde de dolari (963 de miliarde de euro).

Citește și:

Macron şi Scholz vor încerca să relanseze miercuri motorul franco-german

'După schimburile de vederi de la Berlin din 3 octombrie şi în pregătirea Consiliului European din 20 octombrie, cei doi lideri vor continua discuţiile în materie de apărare, economie şi energie pentru a întări cooperările franco-germane', a indicat marţi preşedinţia de la Paris.

Potrivit acesteia, Macron şi Scholz vor aborda 'în special provocările comune cu care ţările noastre se vor confrunta în deceniul următor şi cea mai bună manieră de a le răspunde în mod unit şi solidar'. Solidaritate europeană în faţa exploziei preţurilor la energie, armament european, energie nucleară, în niciunul din aceste domenii cooperarea nu mai funcţionează între primele două economii europene, presupuse a fi motorul Uniunii Europene, în aşa măsură încât consiliul de miniştri franco-german a trebuit să fie amânat cu câteva săptămâni.

În cele din urmă, el se va ţine la castelul Fontainebleau, în apropiere de Paris, şi va primul la care va participa Olaf Scholz în calitate de cancelar. Berlinul promovează un proiect de scut anti-rachetă, mai ales cu o componentă israeliană, căruia vor să i se alăture 14 state europene, printre care Marea Britanie, ţările baltice, Ţările de Jos sau Finlanda. Criticând o 'cursă a înarmării' pe continent, Parisul îşi apără propriul proiect, cu Italia.

Un alt punct de blocaj este viitorul avion de luptă european, proiect franco-german care pare să bată pasul pe loc, cu riscul ca proiectul britanic rival, Tempest, să ia avans. La cel mai recent summit european, cei doi lideri au avut o întâlnire bilaterală şi au afişat o oarecare voinţă de conciliere.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel