Data publicării:

"Spion" chinez arestat în California pentru că "a furat secrete care ar putea detecta lansări de rachete din spațiu" 

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un presupus spion chinez a fost arestat pentru că ar fi furat "secrete nucleare americane".

Un presupus spion chinez a fost arestat pentru că ar fi furat secrete nucleare americane.

Chenguang Gong, în vârstă de 57 de ani, din San Jose, California, ar fi transferat peste 3.600 de fișiere care conțineau schițe pentru senzori infraroșii sofisticați care detectează lansările de rachete.

Informațiile furate ar fi "în valoare de sute de milioane de dolari" și "ar fi periculoase pentru securitatea națională a SUA dacă ar fi obținute de actori internaționali", potrivit documentelor judiciare.

Gong este originar din China, s-a mutat în SUA în jurul anului 1993 și a devenit cetățean american în 2011.

Procurorul SUA pentru Districtul Central din California a declarat că Gong "a încercat să furnizeze Republicii Populare Chineze informații pentru a-și ajuta armata".

Gong a fost eliberat miercuri pe o cauțiune de 2,5 milioane de dolari, în urma unei audieri la San Jose - el urmează să revină în instanță pe 20 februarie și riscă 10 ani de închisoare federală.

Deși Gong a fost eliberat pe cauțiune, SUA nu au un tratat de extrădare cu China.

O declarație sub jurământ dată publicității în această săptămână detaliază cazul lui Gong, trecutul și presupusele legături cu China. Fotografia sa nu a fost făcută publică.

Documentul numește fostul loc de muncă al inginerului drept "compania victimă", dar Gong era angajat la HRL Laboratories, cu sediul în Malibu.

"Fișierele pe care Gong le-ar fi furat includeau proiecte pentru sisteme spațiale de detectare a lansărilor de rachete nucleare și de urmărire a rachetelor balistice și hipersonice"

HRL este un laborator de cercetare și dezvoltare specializat în senzori.

În declarația sub jurământ se spune că Gong a fost angajat în ianuarie 2023, având sarcina de a dezvolta și verifica senzorii cu infraroșu. A fost concediat la 26 aprilie 2023.

Pamela Reese, director de marketing și comunicare pentru HRL Laboratories LLC, a declarat pentru DailyMail.com: "Când HRL a luat cunoștință de activitatea suspectă desfășurată de Gong, compania a început imediat o investigație, i-a încetat contractul de muncă și a notificat autoritățile relevante. HRL a continuat să coopereze cu Biroul Federal de Investigații al SUA în cazul său împotriva lui Gong și va oferi sprijin continuu, după cum este necesar".

"Fișierele pe care Gong le-ar fi furat includeau proiecte pentru sisteme spațiale de detectare a lansărilor de rachete nucleare și de urmărire a rachetelor balistice și hipersonice", potrivit Departamentului de Justiție.

De asemenea, se spune că transferul ar avea "planuri pentru senzori concepuți pentru a permite avioanelor militare americane să detecteze rachetele cu căutare termică care se apropie și să ia contramăsuri, inclusiv prin bruierea capacității de urmărire în infraroșu a rachetelor".

Guvernul a precizat că Gong a acceptat un alt post la o altă companie care a dezvoltat tehnologii similare - și ar fi furat peste 1.800 de fișiere.

În timpul investigației, se arată în declarația sub jurământ, că FBI a descoperit că, între 2014 și 2022, în timp ce era angajat la mai multe companii tehnologice importante din SUA, "Gong a depus numeroase cereri la 'Programe de talente' administrate de guvernul Republicii Populare Chineze".

Declarația sub jurământ a explicat că "RPC a stabilit programe de talente prin care identifică persoane aflate în afara RPC care au competențe, abilități și cunoștințe de specialitate care ar putea ajuta la transformarea economiei RPC, inclusiv a capacităților sale militare", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel