Spectacolul 'Take, Ianke şi Cadâr', despre diferenţele dintre oameni, în premieră la Teatrul Naţional Târgu Mureş
Compania 'Liviu Rebreanu' a Teatrului Naţional Târgu Mureş a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, premiera spectacolului 'Take, Ianke şi Cadâr' de Victor Ioan Popa, un text care tratează problema convieţuirii şi a diferenţelor culturale între oameni.
Premiera spectacolului 'Take, Ianke şi Cadâr' este programată joi, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, iar următoarea reprezentaţie va avea loc duminică, de la ora 19,00. 'E o excursie în teatrul clasic de care totdeauna avem nevoie fiindcă este punctul nostru de pornire. Ştiu că avem potenţial actoricesc la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, care va da un examen cu brio din acest text care, pentru mine este foarte important. Este o dramaturgie care într-un fel e şi comedie, dar într-un fel atrage atenţie asupra problematicii convieţuirii - de orice fel de convieţuire, indiferent de naţionalitate, de religie, lucruri care credem noi, din când în când, că ne despart. Şi această piesă este întotdeauna o replică la aceste despărţiri. Mai bine pe scenă să facem acest experiment decât în viaţă. Ştim foarte bine că Europa se confruntă acum cu aşa-zisa problemă a migraţiei, că 'străinii vin şi ne cotropesc'.
Sunt şi ei oameni şi această piesă vorbeşte despre oameni, cu diferenţele lor. La final dau un exemplu extraordinar din convieţuire. Sper că pe lângă un spectacol foarte bun şi distractiv pe care l-a pregătit Nicu Mihoc şi mulţumim de o sută de ori actorului care joacă rolul regizorului, că a luat acest tet şi sunt sigur că va fi un succes foarte, foarte mare', a declarat directorul Teatrului Naţional Târgu Mureş, Gasparik Attila. Piesa 'Take, Ianke şi Cadâr', scrisă în 1932 de Victor Ioan Popa, este unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică română, fiind povestea celor trei mici negustori - un român, un evreu şi un turc - a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal, care redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. 'Acest text cred că va fi valabil întotdeauna, în orice societatea e nevoie, nu ştiu de ce, de ură. Noi facem asta în societatea românească, ne uităm peste tot în lume, e nevoie de ură. E piesa unui autor care trăieşte în Israel, în care un oraş se răscoală împotriva evreilor şi îi omoară pe toţi, în afară de unul. Intră peste el, el se uita la televizor, şi vor să îl omoare. Zice 'staţi un pic, opriţi-vă, ăsta e ultimul!', 'păi tocmai de aia!'. 'Nu, dacă îl omorâm pe ăsta pe cine mai omorâm?'.
Încep să îl ţină în viaţă, devin sclavii omul ăstuia să îl ţină în viaţă, îşi uită propria identitate, propria limbă, propria cultură şi dispar ca societate. Acesta e marele pericol. Textul să spune că e o comedie, nu, e o tragicomedie pentru că toate elementele din text sunt despre dragoste, dragostea între doi oameni de religii diferite, care au crescut împreună şi observă diferenţa la peste 20 de ani, când trebuie să se căsătorească. Părinţii doresc fericirea copilului lor, dar contează ce spune lumea din jur (...) Acest text este despre iubire şi despre faptul că ea se loveşte în general de nişte ziduri create de noi, de ziduri culturale imaginare. Noi nu le vedem, dar ele există peste tot în lume, se întinde ca o aţă de păianjen invizibilă şi ne cam izbim de ele uneori (...) E un text şi spectacol care te incită pentru că e un text pentru actori de 'clanţă' care ştiu ce să facă cu vorbele', a declarat directorul Companiei 'Liviu Rebreanu', Nicu Mihoc, cel care semnează regia spectacolului. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Liviu Pancu (Take), Dan Rădulescu (Ianke), Costin Gavază (Cadâr), Cristian Iorga (Ionel), Loredana Dascălu (Ana), Csaba Ciugulitu (Iţic) şi Cristina Holtzli (Baba Safta), Regia îi aparţine lui Nicu Mihoc, scenografia este realizată de Horaţiu Mihaiu, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.
Alături de 'Take, Ianke şi Cadâr', în cadrul stagiunii numărul 58 a Companiei 'Liviu Rebreanu' vor mai avea loc încă patru premiere teatrale, 'Macica (uter)' de Maria Wojtyszko (regia László Bocsárdi), 'Marte' de Marius von Mayenburg (regia Bobi Pricop),'Săraci' de Lucy Thurber (regia Rareş Budileanu) - premiera va avea loc în 16 octombrie, iar următoarea reprezentaţie va avea loc în 20 octombrie, şi 'Constantin' de Alexandru Popa (regia Tudor Lucanu). Conducerea Teatrului Naţional Târgu Mureş a precizat că va mai organiza în acest an şi o serie de evenimente conexe precum vizitarea culiselor, întâlniri cu publicul, lansări de carte, expoziţii, vom sărbători Ziua Culturii Româneşti, Ziua Internaţională a Poeziei, Noaptea Muzeelor, Ziua Mondială a Teatrului şi altele, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News