Data publicării:

Spectacol despre violență și iluzia justiției, în premieră la Teatrul de Stat Constanța

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Spectacol despre violență și iluzia justiției, în premieră la Teatrul de Stat Constanța
Spectacol despre violență și iluzia justiției, în premieră la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul „Ziua Z” va avea loc, în premieră, la Teatrul de Stat Constanța pe 20 și 21 martie la ora 17:00.

În 20 și 21 martie, de la ora 17.00, va avea premiera online un spectacol inedit al Teatrului de Stat Constanța, care îmbină elemente teatrale și cinematografice: „Ziua Z” de Ionuț Sociu, în regia lui Bobi Pricop. Spectacolul va fi transmis live, biletele putând fi achiziționate accesând link-ul https://www.mystage.ro/spectacole/ziua-z-2665

Având la bază un scenariu original, creat special pentru acest proiect, spectacolul hibrid „Ziua Z” spune povestea a patru tineri care plănuiesc răpirea fiului unui influent om de afaceri. Acțiunea lor se vrea a fi una justițiară, în condițiile în care fiul a scăpat de închisoare după intervenția salvatoare a tatălui. Mai mult decât atât, cei patru se folosesc de acest moment intens mediatizat pentru a lansa un manifest și o nouă mișcare prin care se urmărește o schimbare de paradigmă în România de azi.      

Spectacolul testează modurile prin care teatrul mai poate fi prezent și relevant în viețile noastre în acest moment (Constanța se află în scenariul roșu), propunând un concept artistic dinamic, adaptat realităților pe care le trăim. Montarea e construită pe două planuri – susținute de filmări live care se desfășoară atât într-o mașină care gonește pe străzile orașului, cât și în studioul unei televiziuni locale, aflate pe scena TSC.

„Ziua Z” chestionează raportul dintre violență și iluzia justiției și aduce în prim-plan câteva dintre temele care bântuie societatea autohtonă: corupția, inegalitățile sociale și economice, deruta, lipsa de opțiuni pentru noile generații, dar și disoluția solidarității. Sunt teme încărcate de anxietate, care capătă și mai multă relevanță atunci când sunt reprezentate într-o ciclicitate teatral-filmică, ca într-un poem vizual al nevrozei urbane. 

Produs de TSC într-un context afectat de pandemie, spectacolul vine în continuarea demersului regizorului Bobi Pricop de a-și adapta mijloacele artistice la noile realități teatrale. Proiectul își propune să păstreze caracterul de aici și acum, specific teatrului, să facă posibilă întâlnirea în timp real dintre artiști și public, indiferent de platformă, printr-o experiență artistică unică și o emoție comună împărtășită pe scena online și offline a Teatrului de Stat din Constanța. Spectacolul „Ziua Z”  va putea fi văzut de către spectatori și din sala de spectacol, de îndată ce accesul pentru public va fi permis. 

Distribuția spectacolului

Bobi Pricop este unul dintre cei mai în vogă regizori ai generației sale. Inclus, din 2017, pe lista de candidați la Premiul Europa pentru Teatru – Realități teatrale, este regizor permanent al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, și colaborator al celor mai importante teatre din București și din țară. Spectacolele sale multipremiate, invitate să participe la festivaluri din țară și străinătate, sunt mereu surprinzătoare, propunând formule artistice noi, inovative. Dintre montările sale, amintim: „Profu` de religie” (Teatrul Național din Craiova), „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” (Teatrul Național din București”), „Pisica verde” (Teatrul Luceafărul, Iași), „Exeunt” (Reactor Cluj), „Live” (Teatrul Național din Sibiu).

Ionuț Sociu a absolvit Facultatea de Teatrologie în cadrul U.N.A.T.C. București și a făcut studii post-universitare la Bard College Berlin. A activat ca jurnalist și critic de teatru, iar în prezent este reporter la publicația Scena9. Ultimul spectacol la care a lucrat ca dramaturg este „Medea’s Boys”, montat de Andrei Măjeri la Teatrul Apollo 111 din București. 

Scenografia producției este concepută de Oana Micu, director de imagine, sunet și montaj este Mihai Cosmin Popa, muzica originală este compusă de Eduard Gabia, iar Răzvan Rusu coordonează programarea și asigură suportul tehnic.  

În distribuție veți putea vedea actori ai Teatrului de Stat Constanţa din toate generaţiile: Marian Adochiței, Theodor Șoptelea, Cătălina Mihai, Florin Aioane, Andrei Bibire, Lana Moscaliuc, Lucian Iftime, Nina Udrescu, Iulian Enache, Mirela Pană, Liviu Manolache, Dan Cojocaru, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Georgiana Mazilescu, Liliana Cazan, Ștefan Mihai, Cristiana Luca, Laura Crăciun, Andu Axente, Adrian Dumitrescu.

Informații pentru public

Biletul, al cărui preț final este 28,45 lei, poate fi achiziționat de pe platforma Mystage, unde există și instrucțiunile pentru vizionare. Cu prețul unui bilet, spectacolul poate fi vizionat online de o familie întreagă. Publicul este invitat să urmărească spectacolul live sâmbătă sau duminică, de la 17:00, iar înregistrarea rămâne disponibilă timp de opt (8) ore.  Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel