Spectacol de teatru și expoziție cu frescele de la Văcărești, în curtea Casei Filipescu-Cesianu
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Vizitatorii expoziției ”În apropierea sfinților. Frescele de la Văcărești după 40 de ani”, organizată în curtea Casei Filipescu-Cesianu pot urmări, vineri, și un spectacol de teatru.

Vineri, 12 august, de la ora 18:30, în curtea Casei Filipescu-Cesianu, pe lângă expoziția ”În apropierea sfinților. Frescele de la Văcărești după 40 de ani” va fi prezentat publicului și un spectacol de teatru.

Piesa ”O crimă perfectă” este jucată de actorii Teatrului Masca. Pentru a marca această ocazie specială, programul de vizitare al expoziției de fresce se prelungește până la ora 19.00. Astfel, vizitatorii expoziției sunt invitați imediat după aceea să vadă spectacolul de teatru care se va juca pe platoul din curtea interioară.

Premieră a stagiunii outdoor 2022 a Teatrului Masca, spectacolul ”O crimă perfectă-Îngerii de la Văcărești” este bazat pe documente de epocă și pe memoriile celor implicați în derularea evenimentelor, aducând în fața spectatorilor contemporani istoria tragică a distrugerii celei  mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est, întâmplată în ultimii ani ai regimului comunist.

Proiectul își propune să îmbogățească experiența vizitării unei expoziții muzeale prin vizionarea unui spectacol de teatru care se află în aceeași zonă stilistică din punct de vedere vizual și care abordează același subiect. Urmărind facilitarea accesului unor largi categorii socio-profesionale la actul artistic de calitate prin susținerea de spectacole în spații care oferă și alte zone de interes cultural, proiectul În apropierea sfinților de la Văcărești – fresce și teatru poate ajuta la conștientizarea publicului în legătură cu importanța culturală pe care o avea ansamblul Mănăstirii Văcărești.

”Pe acea rană a sufletului românesc s-a construit un mall”

Accesul la spectacolul O crimă perfectă (Îngerii de la Văcărești) este gratuit în curtea Casei Filipescu-Cesianu în zilele de 12 și 19 august, de la ora 19.00. Spectacolul este realizat de Mihai Mălaimare, scenografia este semnată Anca Albani, iar muzica Răzvan Alexandru Diaconu.

„Aflată sub semnul blestemului, Mănăstirea nu a putut să i se sutragă, dovadă că oamenii sunt responsabili pentru alegerile lor. Nicolae Mavrocordat a închinat mănăstirea Ierusalimului, ceea ce a scos-o cumva din legiuirea Bisericii Ortodoxe Române (de aici și neimplicarea Partiarhului Iustin Marina, justificată, nu și morală). A fost construită pe pământurile răpite de Mavrocordat boierilor pe care i-a omorât pentru trădare, așa că este de crezut că nu puține au fost blestemele cu care s-a confruntat. Zidurile, ca și pictura, aveau să se transforme în pulbere, așa cum probabil au vorbit blestemele la care mă gândesc.

Astăzi, peste amintirea Mănăstirii Văcărești, cea mai mare ctitorie a unui domnitor român în întreaga ortodoxie a Europei de Est, avem simbolul libertății și demnității pe care, ca români, le merităm din plin: acolo, pe acel loc sacru, pe acea rană deschisă a sufletului românesc s-a construit un mall”, a spus autorul spectacolului, Mihai Mălaimare.

Distribuție:

Arhitectul – Sorin Dinculescu

Henriette Delavrancea Gibory – Anamaria Pîslaru

Tânăra – Bianca Temneanu

Tânărul – Petru Marginean

Maica Domnului – Dora Iftode

Arhanghelul Haniel – Alina Crăiță

Arhanghelul Uriel – Laura Dumitrașcu

Arhanghelul Azrael – Cristina Panait

Arhanghelul Ramiel – Daciana Voinescu

Îngerul păzitor Eyael – Delia Tărcăoanu

Arhanghelul Metatron – Valentin Mihalache

Arhanghelul Mihail – Mario Valdelvira.

Teatrul Masca, înființat în 1990, este singurul teatru din România cu o stagiune permanentă de exterior. Spectacolele din stagiunea outdoor fac parte dintr-un proiect socio-cultural amplu care are ca principal scop facilitarea accesului publicului la actul cultural, Teatrul Masca fiind promotorul teatrului de stradă în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel