Specialiștii recomandă consumul de cereale integrale, bun pentru sănătatea oamenilor, dar și a planetei
Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic, pentru a evita riscul de boli cardiovasculare și diabet. Consumul de cereale integrale nu este bun doar pentru sănătatea oamenilor, ci și pentru sănătatea planetei, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și defrișările.
Se estimează că dietele sărace în cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese sunt rezultatul bolilor cardiovasculare sau al diabetului de tip 2. Pe lângă beneficiile clare pentru sănătate, consumul de cereale integrale poate avea un impact semnificativ și pozitiv asupra sistemului medical și în ceea ce privește sănătatea populației.
În 2019, Comisia Lancet a propus o dietă planetară sănătoasă, bogată în cereale integrale, fructe, legume și săracă în zahăr, ulei, grăsimi. Ei au sugerat că acest nou mod de a mânca ar putea reduce dispariția animalelor sălbatice cu până la 46%, ar putea opri defrișările și ar putea reduce cu cel puțin 30% emisiile de gaze cu efect de seră realizate pentru producția de alimente.
Pentru a marca importanța dietelor sănătoase, în 15 noiembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Cerealelor Integrale.
Anul acesta se desfășoară cea de-a patra ediție a acestui eveniment global, ca urmare a Inițiativei privind Cerealele Integrale (Whole Grain Initiative), un parteneriat format din experți și organizații de top dedicate sănătății alimentare. Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) s-au alăturat acestei inițiative pentru a evidenția impactul pozitiv pe care cerealele integrale îl au asupra sistemelor alimentare.
Românii consumă cereale integrale doar de 2 ori pe săptămână
Conform unui studiu realizat de Nestlé în colaborare cu agenția de cercetare MASMI, românii cunosc beneficiile cerealelor integrale, cu toate acestea nu le consumă zilnic, așa cum este recomandat. 84% dintre români știu că cerealele integrale sunt bogate în fibre, 69% recunoscând și rolul acestor alimente în reducerea riscului anumitor boli cronice. Doar pentru 36% gustul este una dintre barierele de consum a produselor pe bază de cereale integrale. Cu toate acestea, românii consumă, în medie, doar de 2-3 ori pe săptămână cereale integrale. Doar 16% consumă cereale integrale mai mult de 5 ori pe săptămână. În rândul copiilor, consumul mediu este de 3 ori pe săptămână, 28% consumând de 2-3 ori pe săptămână, 21% de 4-5 ori pe săptămână și 18% mai mult de 5 ori pe săptămână.
„Scopul nostru este de a face micul dejun mai bun și mai sănătos, afirmă Nicolae Iacob, Business Executive Officer CPW. De aproape două decenii, evoluăm și ne adaptăm rețetele pentru a crește cantitatea de cereale integrale din produsele noastre. Astfel, am crescut cantitatea de cereale integrale din cerealele noastre pentru mic dejun cu peste 50% în medie. Cu excepția Corn Flakes, în toate produsele vândute pe piața din România, cerealele integrale sunt ingredientul numărul 1. În totalitate cerealele pentru mic dejun pentru copii au cerealele integrale ca ingredient principal”, spune Nicolae Iacob, Business Executive Officer CPW.
Parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și ROMALIMENTA
În vederea creșterii consumului de cereale în rândul populației din România, Institutul Național de Sănătate Publică și ROMALIMENTA (Federația patronatelor din industria alimentară) au semnat un protocol de colaborare. Cele două organizații își propun să creeze un context favorabil adoptării unui comportament nutrițional sănătos pentru populația din România, prin identificarea produselor cu un conținut adecvat de cereale integrale, conform cu cerințele europene și mondiale de sănătate. De asemenea, cele două organizații se angajează să susțină activități de informare, educare și comunicare în ceea ce privește prezența produselor cu cereale integrale pe piața românească. Nestlé, membru Romalimenta, susține acest demers și se va implica activ în promovarea acestui obicei alimentar sănătos.
[1] https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/whole-grains-updated-2015
[2] https://eatforum.org/eat-lancet-commission/eat-lancet-commission-summary-report/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News