Specialiștii au dat verdictul: Jocurile video pot trata depresia
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 26 apr 2022, 13:45
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Davis din California a studiat efectul jocurilor pentru antrenarea gândirii asupra persoanelor care suferă de depresie și a demonstrat că ele pot ameliora simptomele bolii.

În uma cercetătorilor, s-a observat că, atunci când participanților la cercetare li se amintea prin diverse mesaje să joace jocuri, erau mai înclinați să facă acest lucru mai des și să crească timpul dedicat acestei activități, ceea ce îi poate ajuta să aibă și mai multe beneficii prin acest tratament. În cadrul studiului au fost testate șase jocuri video, de câte trei minute fiecare, pe 160 de studenți cu vârsta medie de 21 de ani. Cercetarea a demonstrat că în majoritatea situațiilor, jocurile i-au ajutat pe subiecți să simtă că pot ține sub control depresia. Cu alte cuvinte, jocurile au reprezentat o adaptare a testelor de antrenare neurofiziologică ce s-au dovedit eficiente pentru controlul cognitiv în cazul persoanelor care suferă de depresie. Mesajele folosite pentru a le reaminti participanților să joace jocurile erau diferite în ceea ce privește abordarea participanților fie prezentând o cauză internă a problemei, fie una externă, însă toate se încheiau cu mesaje inspiraționale menite să îi încurajeze pe subiecți să se joace.

Simptome ameliorate la copiii cu autism

Atunci când depresia era prezentată ca fiind cauzată intern, participanții au declarat că au simțit că ar putea face ceva pentru a-și controla starea, fapt ce susține studiile potrivit cărora jocurile pentru antrenarea minții pot declanșa schimbări la nivel cognitiv. Când depresia era prezentată ca având cauze externe, utilizatorii și-au dedicat mai mult timp jocurilor video, însă cercetătorii susțin că acest lucru s-a petrecut datorită implicării de moment și nu a avut rezultate pe termen lung. "Prin intermediul utilizării mesajelor persuasive de aducere aminte... jocurile video pentru sănătatea mentală pot fi percepute și utilizate ca opțiune de tratament mai viabilă și mai puțin solicitantă. Mai mult, pot trata şi boli psihice şi pot ameliora simptomele autismului la copii", se arată în raportul publicat pe verywellmind.com.

Jocurile video ne fac mai fericiţi

Studii anterioare au demonstrat că metodele de tratament bazate pe jocuri video pot avea un efect în tratarea depresiei, inclusiv în creșterea nivelului de fericire și diminuarea depresiei în rândul persoanelor în vârstă, însă oamenii de știință care au realizat cercetarea recentă au precizat că analizele anterioare nu au calculat reducerea simptomelor participanților. Studiul a fost publicat în jurnalul "Computers in Human Behavior".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?