Specialist ANAD, sfat pentru sportivi în legătură cu dopajul: La un moment dat, lucrurile ies la iveală
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Fotografie de la JESHOOTS.com, Pexels
Christine Gabriela Vişcoţel, reprezentant al Agenţiei Naţionale AntiDoping, a oferit un sfat sportivilor din România, după scandalul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep.

"Nu aș spune că dopajul este un femomen în creștere, ci mai degrabă este un fenomen care se întâmplă. Dar este un spațiu în care toți cei implicați, inclusiv Agenția Națională Antidoping, au de construit și cea mai bună metodă de a construi este informarea și educația. E important să știi unde să cauți, fiecare dintre cei care participă activ la sport trebuie să știe unde să caute. Este de dorit ca în staff-ul fiecărui sportiv să fie cel puțin un medic de medicină sportivă care să traducă informațiile aflate în document. Toate informațiile sunt publice, toată lumea are acces la ele. Sportivii, antrenorii, cluburile țin legătura cu colegii mei de la ANAD și asta e responsabilitatea fiecăruia. Noi facem informațiile publice, pe de altă parte telefoanele colegilor mei sună periodic și se oferă informații”, a declarat Christine Gabriela Vișcoțel, reprezentant ANAD, conform prosport.

Sfat pentru sportivi: La un moment dat, lucrurile ies la iveală

”Eu personal i-aș spune întotdeauna unui sportiv să nu o facă. Pentru că toată munca lui, toată cariera lui, efortul și sacrificiile făcute pentru a ajunge la un anumit nivel de performanță, presupun mult în momentul în care el decide conștient să facă asta, să se dopeze. Iar sancțiunile sunt severe! Este de evitat orice fel de risc. Acum există diverse mecanisme prin care pot fi testați periodic sportivii, de-a lungul timpului pot fi urmărite modificările din rezultatele tetelor și la un moment dat lucrurile ies la iveală. Din punctul meu de vedere, este de evitat orice fel de situație dacă vrei să te dopezi conștient”, a completat Christine Gabriela Vișcoțel, care afirmă că sportivul este direct răspunzător de orice substanță găsită în corpul său: „Sunt foarte multe variante prin care o substanță poate ajunge în corpul unui sportiv. Dar legea stipulează foarte clar: în momentul în care se regăsește o substanță interzisă în corpul unui sportiv, acel sportiv este răspunzător pentru asta”, a mai spus aceasta.

Halep suna la ANAD şi pentru suplimente naturiste. Artemon Apostu-Efremov: Mi se pare de domeniul fantasticului

Artemon Apostu-Efremov, fost antrenor al Simonei Halep, afirmă că nu înţelege cum a ajuns Halep să fie depistată pozitiv la o substanţă interzisă. 

"Sincer, m-a șocat vestea, efectiv m-a șocat pentru că știu cât de atentă și de grijulie este Simona cu lucrurile acestea”, a spus Apostu-Efremov pentru GSP.

"Într-adevăr, Teo Cercel se ocupa de relația cu Agenția Națională Anti-Doping și după ce el nu a mai fost în echipă, eu m-am interesat de multe ori, întrebând de anumite medicamente”, detaliază antrenorul. 

"Inclusiv de unele naturiste, un exemplu banal, echinacea. Asta pentru că voia să fie sigură că totul e în regulă. Tot timpul când era cazul să ia ceva, sunam și întrebam. Așa că nu știu ce să spun, mi se pare de domeniul fantasticului. Nu știu cum se poate ajunge în asemenea situație sau nu, cert e că Simona era extrem de grijulie, inclusiv dacă, să zicem, era o sticlă de apă desfăcută lângă, care nu era a ei sau nu era sigură că e a ei, nu se atingea de ea, lua alta, sigilată. Ca să elimine orice potențial risc. Este clar că undeva pe parcurs a apărut o greșeală, sper să fie identificată, eu nu cred că Simona vreodată s-a gândit la așa ceva”, subliniază el. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel