Spaniolii consideră inutilă coplata în sistemul sanitar
Președintele spaniol, José Luis Rodríguez Zapatero, susține că un sistem de coplată ar fi inutil. Nu aduce nimic bun și nu rezolvă problemele financiare. Mai mult, aproape că face să dispară consultațiile de prevenție. Spre deosebire de spanioli, autoritățile române și-au pus mari speranțe în coplată, prin care va aduna până la 600 de lei de la fiecare pacient.
„Am studiat foarte bine sistemul de coplată, nu merită osteneala. Potențialul de economisire este foarte mic, așa cum se poate observa în țările în care acest sistem este deja introdus. Mai mult, ar reduce adresabilitatea pacienților, care ar apela la spitale numai în situații de urgență”, a declarat Zapatero. Dezbaterea legată de coplată se dă în jurul adresabilității excesive a pacienților, care apelează la medic pentru probleme inexistente, care ar putea fi reglat prin introducerea acestui sistem. În orice caz, autoritățile spaniole trebuie să găsească soluții, căci există un deficit de 10 miliarde de euro numai în sistemul sanitar.
Cât vor plăti românii prin sistemul de coplatăConform proiectului de lege, coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru - 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare. Categoriile de persoane care sunt scutite de la coplată sunt persoanele cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Adică vor plăti 62% din români. După plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News