Spania sprijină aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen
Ambasadorul Spaniei la Sofia, Alejandro Polanco Mata, a confirmat sprijinul ferm al ţării sale pentru aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, informează Ministerul bulgar al Afacerilor Externe pe site-ul său.
Ministrul interimar de externe, Ivan Kondov, l-a primit pe diplomatul spaniol la Ministerul Afacerilor Externe. În cursul discuţiilor, au fost subliniate relaţiile tradiţionale bune dintre cele două ţări, ministrul Kondov felicitând partea spaniolă pentru viitoarea preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2023 şi exprimându-şi încrederea în succesul acesteia. Cei doi au discutat şi despre relaţiile pe axa Sofia-Skopje şi despre problemele cetăţenilor cu identitate bulgară din Republica Macedonia de Nord.
Discuţia s-a concentrat pe cooperarea bulgaro-spaniolă în domenii de interes comun precum economia, energia, comerţul, turismul, educaţia. La mijlocul lunii aprilie, în cadrul unei întrevederi între ministrul adjunct al afacerilor externe din Bulgaria, Velislava Petrova, şi secretarul de stat spaniol pentru UE în cadrul MAE spaniol, Pascual Ignacio Navarro Ríos, a fost subliniat că Spania, care va prelua preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2023, susţine admiterea Bulgariei în Schengen şi va continua dialogul în această direcţie, conform Rador.
Vezi și: Bulgaria, cu două legi mai aproape de Schengen. Ce spune despre rolul Austriei
Ministrul bulgar de Externe a vorbit despre acceptarea Bulgariei în spațiul Schengen. Ministrul bulgar de externe, Nikolai Milkov, a declarat că adoptarea a două legi - cea privind crearea unui mecanism de anchetă a procurorului general şi cea referitoare la reforma Comisiei anticorupţie - vor ajuta Bulgaria să obţină un "da" pentru aderarea la Schengen din partea Ţărilor de Jos.
"Responsabilitatea principală revine parlamentului. Aceste legi trebuie adoptate, iar acest lucru ar deschide calea către un raport pozitiv al Comisiei Europene şi o modificare a evaluării din partea Ţărilor de Jos. Am creat un cadru şi avem un algoritm de acţiune pentru aderarea la Schengen. Există o formulă clară de acţiune care trebuie doar completată cu conţinut. Ştim cum ar trebui să arate raportul şi ce ar trebui să conţină, astfel încât atunci când acesta va fi gata, Ţările de Jos să nu poată spune 'asta şi asta lipseşte'. Există posibilitatea ca în toamnă, dacă se vor întâmpla toate acestea, Bulgaria să obţină aderarea la Schengen. În ceea ce priveşte Austria, situaţia este alta, acolo un rol mai mare îl are Ministerul de Interne", a remarcat Milkov, conform Rador.
Ce a spus Karner în România
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a fost miercuri în România, la invitația lui Lucian Bode, unde și-a asumat că va susține România.
”M-a impresionat astăzi ce progrese au fost făcute pe proiectul pilot. Îmi asum că și eu voi sprijini România în fața Comisiei pentru a obține tot ce e necesar în acest proiect pilot. Am semnat astăzi un plan pentru combaterea migrației ilegale, cu măsuri concrete pe care le vom lua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News