Spania recunoaște azi statul Palestina, Israelul ripostează cu un videoclip. Care este capitala recunoscută
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat marți că Spania va recunoaște statul Palestina, care va include Fâșia Gaza și Cisiordania, unificate sub conducerea Autorității Naționale Palestiniene, cu Ierusalimul de Est drept capitală, potrivit agențiilor de presă.

Într-o declarație succintă în spaniolă și engleză, făcută cu câteva ore înainte de reuniunea Consiliului de Miniștri al guvernului spaniol de stânga, Sanchez a descris decizia ca fiind 'istorică'. El a subliniat că Spania nu va recunoaște modificări ale frontierelor stabilite în 1967 decât dacă sunt convenite de ambele părți implicate.

Premierul spaniol a reamintit că peste 140 de țări recunosc deja Palestina ca stat. Sanchez a afirmat că recunoașterea statului Palestina este ”o necesitate pentru atingerea păcii” și ”o chestiune de justiție istorică”. El a garantat că decizia guvernului său ”nu este îndreptată împotriva nimănui” și ”cu atât mai puțin împotriva Israelului”, o țară prietenă a Spaniei, cu care dorește să mențină relații excelente. În schimb, această recunoaștere reprezintă o ”respingere fermă” a grupării islamiste palestiniene Hamas, care nu recunoaște existența celor două state.

Totuși, Ministrul de externe al Spaniei a condamnat drept "scandalos și execrabil" un videoclip postat de omologul său israelian, care sugerează că Hamas ar fi recunoscător Spaniei, într-o dispută tot mai acută între cele două țări pe tema războiului din Gaza. Săptămâna trecută, Spania a anunțat că va recunoaște Palestina ca stat, iar în ultimele zile, doi miniștri ai guvernului spaniol au făcut referire la un genocid în Gaza. Videoclipul scurt postat de ministrul de externe israelian Israel Katz pe platforma de socializare X, duminică, spune "Hamas: Gracias España" ("Hamas: Mulțumim, Spania"). Videoclipul prezintă steagul Spaniei, apoi un cuplu dansând pe muzică flamenco, intercalat cu imagini ale luptătorilor Hamas și persoane fugind în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat campania militară a Israelului în Gaza.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că "nu vom cădea în provocări. Videoclipul este scandalos și execrabil. Este scandalos deoarece toată lumea știe, inclusiv colegul meu din Israel, că Spania a condamnat acțiunile Hamas din primul moment. Și este execrabil pentru utilizarea unuia dintre simbolurile culturii spaniole". Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat sâmbătă că conflictul din Gaza este un "genocid real", ecou al unui comentariu făcut de viceprim-ministrul spaniol Yolanda Diaz, care săptămâna trecută a descris, de asemenea, conflictul drept un genocid. În răspunsul său, ambasada Israelului la Madrid a postat o declarație pe platforma X, în care a subliniat că regretă că Robles a susținut "povestea falsă și nefondată a organizației teroriste Hamas" și a afirmat că Israelul luptă în Gaza conform legilor internaționale, în urma atacului din 7 octombrie.

Consiliul de Miniștri spaniol urmează să aprobe marți recunoașterea Palestinei ca stat, o decizie adoptată împreună cu Irlanda și Norvegia. Această mișcare a provocat furia Israelului, însă premierul Sanchez a explicat că o face din trei motive: ”pentru pace, dreptate și coerență”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel