Data actualizării:
Data publicării:

Spania propune soluția pentru rezolvarea crizei energetice. Madridul va propune majorarea cantității de gaze pe care o furnizează în Uniune

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Spania va propune marți, la Consiliul UE pentru Energie, să își crească furnizarea de gaze spre continest, potrivit unor surse din Ministerul Tranziției Ecologice, citate de Rador. 

Propunerea Spaniei pentru rezolvarea crizei energetice: exportarea gazelor către Europa prin cele două gazoducte care traversează Pirineii și pun la dispoziție capacitatea logistică a sistemului spaniol de gaze, în loc de reducerea consumului cu 15%, așa cum a propus Comisia Europeană.

Ministerul Tranziției Ecologice din Spania susține că propunerea de reducere a consumului este ineficientă pentru că ar fi inutil ca Spania să își reducă cererea, când poate oferi restului Uniunii Europene mai multe gaze.

Spania oferă posibilitatea de a exporta 6,7 terawați (TW) de gaz pe lună, de trei ori mai mult decât media ultimilor cinci ani, pe care Bruxelles-ul o ia drept referință pentru a stabili reducerea cu 15% a cererii.

Țările care și-au exprimat dezacordul cu privire la reducerea consumului sunt Spania,Portugalia și Grecia. Italia, Franța, Ungaria și Polonia nu sunt pe deplin de acord cu aceasta.

Spania se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze, propusă de UE la nivelul întregului bloc comunitar

Guvernul spaniol a declarat miercuri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat "justă" şi nici "eficientă", relatează France Presse.

"Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.

"Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte", a asigurat ea.

Comisia Europeană a cerut miercuri Celor 27 de state membre să-şi reducă voluntar cererea de gaze în cursul următoarelor opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri destinat să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

În caz de "risc substanţial de penurie gravă sau de cerere excepţional de ridicată" şi dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, un mecanism de alertă ar putea activat, după consultarea statelor, cu scopul de a stabili "obiective constrângătoare", care să permită să facă acest obiectiv de 15% "constrângător".

Potrivit Teresei Ribera, această măsură nu este în mod necesar cea mai eficientă, sau cea mai justă."Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi în furnizarea gazelor sau a electricităţii în locuinţele lor", a promis ea, adăugând că "Spania va apăra poziţia industriei spaniole".

Totuşi, ministrul spaniol a spus că ţara sa vrea să dea dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

"Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre" în serviciul UE, a concluzionat ea.

UE ar putea înlocui gazele ruseşti cu livrări din Nigeria

Uniunea Europeană își dorește să obţină livrările suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care blocul comunitar se pregăteşte pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, transmite Agerpres, citând Reuters.

Cu prilejul unei vizite la Lagos, unde a avut întâlniri cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa, Matthew Baldwin a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi de asemenea intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei, a apreciat Matthew Baldwin.

Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd. îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.

"Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Ei (oficialii nigerieni - n.r.) ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect", a spus Matthew Baldwin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel