Spania. "Poporul român tradițional" - Expoziție în La Posada de Los Portales, Tomelloso, pentru toți românii din străinătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash
Marțea aceasta și-a deschis porțile în La Posada de Los Portales expoziția "Poporul român tradițional", care prezintă o gamă largă de obiceiuri, geografie, folclor, meșteșuguri și cultura unei țări atât de apropiate de Spania și, mai precis, de Tomelloso, unde trăiește o comunitate de patru mii de persoane de această naționalitate.

La inaugurare au participat primarul, Inmaculada Jiménez, însoțită de mai mulți consilieri din echipa de guvernare, de delegatul provincial de economie, Agustín Espinosa, de consulul României în provincia Ciudad Real, Florența Ciobotaru și de președinta Asociației Socioculturale Române "Transilvania", Elena Morar Buia. De asemenea, au fost prezenți numeroși oameni îmbrăcați în costumele tipice României.

Expoziția „Poporul român tradițional” - pentru toți românii din Spania

"Această expoziție reflectă oamenii și cultura poporului român tradițional. O inițiativă venită din partea Elenei Morar, în ideea de a aduce o bucățică din țara noastră la Tomelloso. Un proiect la care Consulatul României a participat, alături de asocierea și sprijinul instituțional al Ambasadei României la Madrid, al Institutului Cultural Român și, bineînțeles, cu colaborarea Primăriei Tomelloso, care ne-a oferit un sprijin logistic și uman foarte important", a explicat Florența Ciobotaru la ceremonia de deschidere.

Ciobotaru a subliniat că "România este una dintre puținele țări din Europa care păstrează tradițiile populare. Tradițiile unui popor care reflectă pacea, bunăstarea, singurătatea, modestia, liniștea, buna conviețuire, ajutorul reciproc și bucuria de a trăi". După cum a explicat consulul, "avem tendința de a crede că nu mai găsim locuri complet izolate de modernitate, departe de turismul de masă, dar tradițiile în România rămân practic intacte. Această expoziție este o invitație la descoperirea unei lumi care aproape a dispărut".

Expoziția este atât pentru românii cărora le este dor de casă, cât și pentru spaniolii curioși de tradițiile poporului român

Fotografiile sunt opera lui Sorin Onișor, cunoscut ca fotograful poporului român "care călătorește de peste 12 ani prin țară și care, în fotografiile sale, arată cu grijă magia și farmecul tradițiilor. A expus în multe țări și este considerat un reper în fotojurnalism. De fapt, el stabilește un nou stil care a inspirat mulți fotografi din România", a explicat el.

Agustín Espinosa și-a exprimat recunoștința pentru invitația "de a cunoaște o cultură care ne este apropiată, datorită conviețuirii pe care o avem cu poporul român. Este important să cunoaștem cultura fiecărei țări și să îi acordăm valoarea pe care o merită. Îi invit pe oameni să o viziteze pentru că această expoziție are multe atracții din punct de vedere turistic, meșteșugăresc și artistic", a spus ea.

Elena Morar a considerat că este o mare onoare pentru asociația sa "să se fi implicat în organizarea acestei minunate expoziții de fotografie care arată cum este poporul român tradițional". Aceasta a mulțumit instituțiilor pentru sprijinul acordat și a cerut oamenilor să se bucure de expoziție.

"Nu suntem atât de diferiți"

Primarul, Inmaculada Jiménez, îmbrăcată într-o eșarfă tipic românească dăruită de Florenta Ciobotaru, a încheiat discursurile, spunând că "această expoziție ne învață multe lucruri despre cultura românească. Poporul român este important pentru noi, datorită prezenței mari pe care o are în Tomelloso. Mereu spun că în acest oraș ne simțim cu toții ca Tomelloseros.

În realitate, nu suntem atât de diferiți și se poate vedea în această expoziție unde se pot vedea scene de transhumanță, costume tipice, agricultură, folclor, festivaluri... O expoziție care ne invită să călătorim pentru a vedea aceste peisaje și aceste minuni ale pământului, dar mai presus de toate expoziția este importantă pentru a întări și mai mult legăturile de prietenie pe care le avem între cele două popoare".

Primărița a amintit de inaugurarea localului în urmă cu un an și s-a angajat să însoțească comunitatea românească la sărbătoarea țării de 1 Decembrie.

Numărul mare de persoane care au participat la inaugurare au parcurs fiecare colț al expoziției pentru a se bucura de fotografiile pline de culoare și viață, dar și de o colecție de costume tradiționale și de o amplă expoziție de meșteșuguri românești, cu broderii, ceramică, sticle acoperite cu sfoară și alte obiecte curioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel