Spania: Josep Borrell renunţă la mandatul de eurodeputat, vizând o fucnţie în viitorul executiv european
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul de externe spaniol, Josep Borrell, a renunţat la mandatul recent câştigat în Parlamentul European pentru a rămâne în administraţia socialistă de la Madrid şi în cursa pentru un post la vârf în viitorul executiv al Uniunii Europene, transmite Reuters, citând surse din cadrul Partidului Socialist Spaniol (PSOE).

Miercuri era termenul limită până la care noii membri ai PE trebuiau să aleagă între mandatul de eurodeputat şi alte funcţii, iar, conform unor surse din PSOE, Josep Borrell va rămâne ministru în guvernul spaniol.

Liderul socialist şi premier în funcţie, Pedro Sanchez, a lăsat să se înţeleagă în mod clar că doreşte ca Spania să aibă o voce mai puternică pe scena europeană. Numele lui Borrell a fost vehiculat de surse din partid drept potenţial candidat la postul de şef al diplomaţiei europene sau la cel de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Renunţarea la locul de eurodeputat înseamnă că Borrell (72 de ani) nu poate deveni preşedinte al legislativului european, funcţie pe care a mai deţinut-o anterior.

Sanchez a fost mandatat de alţi lideri socialişti europeni în mai să conducă tabăra socialistă în negocierile intense care vor stabili cine va ocupa funcţiile de la vârful instituţiilor Uniunii Europene (Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Serviciul de Acţiune Externă).

Printre alţi posibili candidaţi din partea Spaniei se află ministrul economiei, Nadia Calvino, ministrul mediului, Teresa Ribera şi cel al agriculturii, Luis Planas.

Socialiştii conduşi de Sanchez s-au plasat pe primul loc atât în scrutinul legislativ naţional din aprilie, cât şi în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai. 

Însă Pedro Sanchez trebuie să negocieze o majoritate pentru a rămâne în fruntea guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel