Data publicării:
Spania, invadată de mistreți. Sunt peste un milion, iar numărul s-a dublat în doar 20 de ani
Mistreții au devenit noii turiști de pe plajele de pe litoralul mediteranean. Pe parcursul ultimei săptămâni, plajele din Marbella (Málaga) și Cabanes (Castellón) au fost martorele iruperii efectivelor acestor mamifere, care s-au apropiat de containere de deșeuri și de frigidere. Mai mult, locuitorii din Cabo de Gata au văzut cum animalele au atacat și zone rezidențiale.
În ultimii ani, aceste animale s-au obișnuit să hoinărească în zonele urbane ale țării, iar adevărul este că expansiunea este alarmantă: populația acestei specii depășește un milion și s-a dublat în ultimele două decenii și ar putea face același lucru din nou până în 2025 dacă nu sunt luate măsuri adecvate, potrivit Instituto de Investigación de Recursos Cinegéticos (IREC).
Andrea Torres, coordonatorul Departamentului de animale sălbatice al Fundației pentru Sfaturi și Acțiuni în Apărarea Animalelor (FAADA), a spus pentru 20minutos.es că: mistrețul nu mai are prădători și atunci, dacă nu există prădători vor fi mai mulți mistreți și ciclul de viață al animalului va fi inevitabil modificat. Vorbim, mai precis, despre lup, singurul prădător care poate avea un impact mare asupra mortalității mistreților.
„Rata de reproducere a mistreților a crescut în ultimii ani” deoarece „mistrețul este un animal omnivor". Această condiție naturală, împreună cu absența unui prădător, face ca multe dintre aceste animale să ajungă „supraalimentate”.
José Francisco Ruiz Pons, om de știință la IREC, spune că habitatul natural al mistreților este mai propice pentru creșterea populației acestora. Pons a mai declarat că „suprafața de tufă a crescut considerabil în ultimii 50 de ani” și că acest lucru a crescut numărul mistreților”.Schimbările climatice determină, de asemenea , populația de mistreți să fie mai mare, ca urmare a „iernilor mai blânde” . Andrea Torres este, de asemenea, de acord cu această idee, adăugând că „iernile blânde măresc supraviețuirea mistreților”.
Torres spune că iresponsabilitatea umană joacă un rol fundamental în această tendință: „Animalele trăiau în pădure și le-am fragmentat habitatul” .
Expertul IREC explică că circumstanțe precum incendiile sau tăierile de pădure „îi obligă să se miște mai mult, ceea ce îi face să se împrăștie și ajung să traverseze drumuri, râuri...”.
Odată ce mistreții s-au apropiat de orașe din cauza dispersării lor (cauzată tot de noi) cetățenii nu au mai putut să le oprească sosirea. În primul rând, „există o parte a populației care s-a obișnuit să hrănească aceste animale” crezând că le face o favoare, când într-adevăr „le fac un rău mai mare, pentru că vor trăi mai mult și vor ajunge să-i omoare”, spune expertul.
În al doilea rând, biologul denunță că „lăsăm deșeuri acolo unde nu trebuie și nu le avem bine gestionate”. Hrănirea mistreților se apropie din ce în ce mai mult de artificialitate și dependență umană, pentru că „dacă o femelă învață că poate găsi hrană lângă recipiente, mai târziu îi va învăța asta pe puii ei”, deci aceasta este o problemă și dacă nu există o soluție, va fi ireversibilă.
„Mistreții și-au pierdut frica de oameni, iar asta este foarte rău”
Torres evidențiază "inteligența" animalelor și avertizează că „Mistreții și-au pierdut frica de oameni și asta este foarte rău”.
Apariția mistreților pe plaje este în principal o altă consecință a abordării zonelor urbane. Ruiz Pons susține că „se vede că se apropie de plaje pentru că sunt atât de multe în jur”. „Este vârful aisbergului ”, avertizează el.
Andrea Torres susține aceeași idee: „În principal, este încă o consecință. Pe plajă sunt mulți oameni care stau pe nisip” și spre deosebire de ceea ce se întâmplă la o masă de picnic unde „nu au mâncarea pe măsură”, pe nisip, mâncarea „este mai ușor de accesat”.
Care este soluția?
Până acum, cea mai folosită variantă a fost vânătoarea, însă experților nu le este clar că este cea mai eficientă alternativă. „Vânătoarea a crescut în ultimii ani și acest lucru nu a oprit prezența mistreților.
La rândul său, omul de știință IREC detaliază faptul că „în mediul urban vânătoarea nu mai este o opțiune de control”, iar „populația de vânători îmbătrânește”.
Experții spun că trebuie căutate soluții reale la această problemă. „Trebuie să vedem toate problemele și, în același timp, să le abordăm pe toate”, spune expertul FAADA, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News