Data actualizării:
Data publicării:

Spania: Doar 5% dintre tineri îşi permit să cumpere o locuinţă. Nici românii nu stau mai bine

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se poate şi la case mai mari, nu doar în România.

Cei mai mulţi tineri spanioli trăiesc în chirie şi împart apartamentele cu alţi prieteni sau colegi de serviciu. Piaţa imobiliară este la nivelul din 2008, iar nesiguranţa locului de muncă face imposibilă obţinerea unui credit ipotecar. Prețul mediu pe metru pătrat în Spania a depășit din nou 2.000 de euro. Cele mai scumpe regiuni sunt Catalonia, Madrid și Țara Bascilor.

Din cauză că au foarte mulți clienți, proprietarii recurg la adevărate castinguri pentru a-și alege viitorii cumpărători sau chiriași. Selecția se face în funcție de motivație și situația familială. Au prioritate cei care își cumpără prima locuință, iar în cazul chiriilor sunt necesare contractele de muncă, vechimea și veniturile, notează TVR.

6 din 10 tineri spanioli ar vrea să își cumpere o locuință, însă puțini reușesc. Majoritatea apelează la familie pentru a plăti avansul la bancă. Mai bine de jumătate dintre tinerii sub 35 de ani împart chiria cu mai multe persoane, alții locuiesc în continuare cu părinții. Guvernul acordă vouchere de 250 de euro pentru tinerii de până în 35 de ani, cu condiția ca chiria să nu depășească 600 de euro. În Madrid însă, cele mai ieftine locuințe pornesc de la 700 de euro pe lună și sunt garsoniere de maximum 30 de mp.

De ce cresc prețurile apartamentelor în România

Prețurile apartamentelor noi cresc de la lună la lună, la fel și sumele cerute pentru locuințele vechi. Constructorii și dezvoltatorii imobiliari reclamă scumpirile la materialele de construcții și energie, vânzătorii de apartamente vechi încearcă să profite și cer și ei mai mulți bani, în vreme ce voci apropiate de Banca Națională sau analiști de profil atrag atenția că piața imobiliară se află într-un punct de volatilitate.  Inflația și criza energetică provoacă mai nou tensiuni și între dezvoltatori și constructori, mai ales că deocamdată nici unii și nici alții nu au un răspuns la o întrebare fundamentală: „De fapt cine trebuie să-și reducă din profituri?” 

Nu doar scumpirea materialelor de construcții tulbură piața imobiliară din România. Separat de disputa referitoare la costuri și de felul în care scumpirile ar trebui suportate de dezvoltatori sau constructori, piața e influențată printre altele și de programe guvernamentale de tipul Noua Casă, de nivelul TVA-ului în domeniu, decis de stat sau de gradul de acces la finanțare și creditare. 

1.266 de euro. Atât costă, în medie, metrul pătrat al unui apartament în România. Mai ieftine decât la noi sunt cele din Bosnia şi Herţegovina, arată un studiu recent, unde metrul pătrat nu depăşeşte 980 de euro. Cele mai scumpe sunt în Marea Britanie, peste 4.900 de euro metrul pătrat. Chiar dacă avem printre cele mai ieftine apartamente din Europa, din cauza puterii mici de cumpărare, puțini români își permit o achiziție.

Studiul mai arată că România este singura ţară de pe continent unde cele mai scumpe apartamente nu sunt în Capitală, ci în Cluj. Acolo metrul pătrat al unei locuinţe este cel mai scump. În luna iulie depăşea 2.400 de euro, cu 700 de euro mai mult decât în Capitală. Datele studiului internaţional mai arată că apartamentele sunt tot mai scumpe de la un an la altul, iar contextul economic incert va frâna apetitul românilor de a-şi cumpăra o locuinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel