Data publicării:
SpaceX și-a forțat angajații să semneze acorduri ilegale de concediere
SpaceX, compania lui Elon Musk, a fost acuzată de o agenție de muncă din SUA că a cerut angajaților care au fost concediați să semneze acorduri ilegale care le interzic să denigreze compania și să se alăture unor procese colective împotriva acesteia.
Plângerea, depusă miercuri târziu de un oficial regional al National Labor Relations Board (NLRB) din Seattle, vine în contextul în care SpaceX se confruntă deja cu un caz separat în fața NLRB și a depus la rândul său un proces în care susține că structura agenției încalcă Constituția SUA.
SpaceX, cu sediul în Hawthorne, California, este acuzată în noua plângere că le cere foștilor angajați să semneze acorduri de despărțire cu clauze de confidențialitate și de nediscriminare care îi limitează în exercitarea drepturilor lor în conformitate cu legislația muncii din SUA, a precizat joi consiliul de muncă într-un comunicat.
Aceste prevederi sunt frecvente în contractele de concediere semnate de lucrători, dar NLRB a declarat că astfel de acorduri trebuie să precizeze clar că lucrătorii nu pot renunța la drepturile lor de a milita pentru condiții de muncă mai bune sau de a depune plângeri la NLRB.
NLRB a precizat că plângerea, care nu a fost disponibilă imediat, susține, de asemenea, că acordurile semnate de angajații SpaceX de a aduce disputele legale în arbitraj, mai degrabă decât în instanță, și de a renunța la participarea la acțiuni colective împotriva companiei au fost ilegale.
SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
SpaceX a negat că ar fi comis vreo infracțiune
O audiere inițială în acest caz este programată pentru luna octombrie în fața unui judecător administrativ, a cărui decizie poate fi revizuită de consiliul de muncă format din cinci membri ai NLRB și numit de președintele SUA. Deciziile consiliului pot fi atacate la o instanță federală.
Plângerea urmărește să oblige SpaceX să rezilieze acordurile.
Procesul intentat de companie împotriva consiliului de muncă, care este în curs de soluționare la o instanță federală din Texas, provine dintr-un caz separat în care agenția susține că SpaceX a concediat ilegal opt ingineri care au distribuit o scrisoare în care îl criticau pe Musk. Elon Musk era acuzat de comportament sexist.
SpaceX a negat că ar fi comis vreo infracțiune în acest caz și a susținut că procedurile interne de aplicare a NLRB îi încalcă dreptul constituțional la un proces cu jurați. De asemenea, compania susține că limitele privind revocarea membrilor consiliului și a judecătorilor administrativi încalcă Constituția SUA.
Amazon.com AMZN.O, Starbucks SBUX.O, Trader Joe's și trei barmanițe de la Starbucks care se opun sindicatelor în magazinele în care lucrează fac afirmații similare în procesele în curs și în cazurile intentate de consiliu.
SpaceX a cerut unei curți de apel americane din New Orleans să își reconsidere decizia recentă prin care a respins oferta companiei de a menține procesul în Texas. Un judecător a transferat cazul în California, unde SpaceX are sediul, iar procesul administrativ în care sunt implicați inginerii concediați se desfășoară acolo, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News