SpaceX, compania lui Elon Musk, plătită de Guvernul SUA pentru a muta sateliţii Starlink deasupra Ucrainei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Guvernul SUA ar fi plătit compania SpaceX, deţinută de Elon Musk, să mute sateliţii Starlink deasupra Ucrainei. 

Elon Musk a trimis terminalele Starlink deasupra Ucrainei pentru ca ţara să nu rămână fără internet după invazia declanşată de Rusia. Anunţul a fost făcut pe 26 februarie, iar la acel moment părea un act de caritate. 

"Sunt mândru că vom asigura aceste terminale pentru oamenii din Ucraina. Nu cred că SUA ne-a dat vreun ban pentru a muta terminalele", a declarat atunci preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell. 

Conform The Independent însă, Guvernul SUA ar fi cumpărat peste 1300 de terminale de la SpaceX pentru a le duce în Ucraina. Space X a donat apoi 3670 de terminale, toate venind cu date nelimitate timp de 3 luni. 

Agenţia a spus, iniţial, că a primit o donaţie din sectorul privat în valoare de 10 milioane de dolari, dar ulterior suma a fost scoasă din comunicatele de presă ale companiei. Acum, se arată că Guvernul SUA a livrat 5000 de terminale Starlink Ucrainei, printr-un parteneriat public-privat cu SpaceX. 

SpaceX nu a făcut alte comentarii despre acest subiect. 

Musk şi-a mutat antenele de internet deasupra Ucrainei. Avertisment internaţional - prea mulţi sateliţi, prea puţin spaţiu

Pe 9 martie, SpaceX a mai trimis 48 de sateliţi pe orbită, cifra totală fiind acum la peste 2000 de astfel de dispozitive. Însă Musk are rivali care au şi ei ambiţii de genul acesta, iar unul dintre ei este chiar jeff Bezos, fostul CEO Amazon. Kuiper Systems vrea să lanseze peste 7000 de sateliţi de acest fel pe orbită, în timp ce Agenţia Spaţială Chineză plănuieşte o constelaţie de 1000 de sateliţi de orbită joasă. 

Şi UE are un plan similar, care costa aproximativ 6 miliarde de euro. 

Criticii afirmă, însă, că Musk şi ceilalţi nu iau în calcul riscul pe care l-ar aduce o prezenţă crescută a sateliţilor deasupra planetei, în condiţiile în care toţi se luptă pentru acelaşi spaţiu. 

"Ce se întâmplă acum este o cursă pentru a avea cât mai mulţi astfel de sateliţi, chiar dacă nu există justificare economică. În plus, nu e nici sigur, nici sustenabil", afirmă Mark Dankberg, CEO-ul Viasat Inc, un operator de sateliţi geostaţionari. 

În decembrie, China a raportat că doi sateliţi Starlink s-au apropiat periculos de mult de staţia sa spaţială, însă SUA spune că nu există o probabilitate ca un satelit Starlink să se lovească de staţia chinezească. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel