Data actualizării:
Data publicării:

Soția șefului informațiilor militare din Ucraina, Mariana Budanova, otrăvită cu metale grele

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mariana Budanova, soția lui Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații Militare al Ucrainei (GUR), a fost victima unui act de otrăvire, conform informațiilor furnizate de surse din interiorul serviciului secret, citate de publicațiile ucrainene Babel și Kyiv Independent.

Marianna Budanova este soția lui Kyrylo Budanov, care conduce agenția ucraineană de informații militare GUR, care a fost implicată în mod proeminent în operațiuni clandestine împotriva forțelor rusești pe parcursul celor 21 de luni de război.

Profilul public al lui Budanov a crescut vertiginos în Ucraina, unde este prezentat ca un creier din culisele eforturilor de a riposta la Rusia. În presa rusă, el este o figură a urii.

Dacă se confirmă ca fiind deliberată, presupusa otrăvire a soției sale ar reprezenta cea mai gravă vizare a unui membru de familie al unui lider ucrainean de profil înalt de când Moscova și-a început invazia în februarie anul trecut.

Serviciile de informații militare și serviciile de securitate internă ale Ucrainei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Rapoartele nu au sugerat cine se află în spatele presupusei otrăviri și nici nu au clarificat când a avut loc aceasta.

Un organ de presă, Babel, a citat o sursă anonimă care a declarat că Budanova a fost internată în spital și că termina un tratament pentru efectele otrăvirii. Radiodifuzorul public Suspilne și posturile online Ukrainska Pravda și RBC Ukraina au relatat, de asemenea, că aceasta ar fi fost otrăvită.

Ukrainska Pravda a citat o sursă care a declarat că otrava a fost probabil administrată în mâncarea ei și că mai mulți alți membri ai personalului GUR au fost, de asemenea, otrăviți.

Presa rusă a relatat că un tribunal din Moscova l-a arestat pe Budanov în contumacie în aprilie, sub acuzația de terorism.

Moscova a acuzat anterior serviciile secrete ucrainene pentru uciderea unui blogger rus pro-război și a unui jurnalist pro-război pe teritoriul rusesc. Kievul neagă implicarea în aceste decese.

Budanov a declarat anterior că "va continua să ucidă ruși oriunde pe fața pământului până la victoria completă a Ucrainei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel