Data publicării:

Soția lui „El Chapo” a fost eliberată din închisoare. Cât mai are de executat faimosul traficant de droguri

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Emma Coronel, soția traficantului mexican de droguri Joaquín „El Chapo” Guzmán, a fost eliberată din închisoare, în SUA.

Coronel a pledat vinovată la acuzațiile de trafic de droguri și a fost condamnată la trei ani de închisoare, în noiembrie 2021, dar a fost eliberată mai devreme, scrie BBC.

Biroul Federal al Închisorilor din SUA a confirmat eliberarea ei. Soțul ei ispășește o închisoare pe viață într-o închisoare cu regim special din Oregon.

Luna trecută, el a trimis o scrisoare de mână prin care i-a cerut soției sale și celor două fiice ale lor să-l viziteze în închisoarea de maximă siguranță.

El Chapo Guzmán, în vârstă de 66 de ani, a fost găsit vinovat în 2019 de conducerea cartelului de la Sinaloa.

Organizația criminală transnațională cu sediul în Mexic este răspunzătoare de introducerea ilegală peste 1.000 de tone de cocaină, marijuana, metamfetamină și heroină în SUA, estimează autoritățile americane.

Asasinii cartelului au răpit, torturat și ucis membri ai bandelor rivale pentru a-și consolida puterea.

Cartelul de la Sinaloa a mituit, de asemenea, ofițeri de poliție și politicieni de rang înalt din Mexic și din America Centrală pentru a închide ochii la transporturile de droguri sau chiar pentru a informa cartelul cu privire la raidurile iminente.

Emma Coronel l-a întâlnit pentru prima dată pe Guzmán când avea 17 ani și concura într-un concurs local de frumusețe.

Tatăl ei, Inés Coronel, a fost un membru de rang înalt al cartelului de la Sinaloa, care ispășește în prezent o pedeapsă de 10 ani în Mexic pentru contrabandă de droguri.

Guzmán conducea cartelul din diferite ascunzători din nordul Mexicului, după ce a evadat din închisoare, într-un cărucior de spălat rufe, în 2001.

Ei și-au oficializat relația într-o ceremonie când Emma Coronel avea 18 ani – deși nu este clar dacă căsătoria lor a fost vreodată înregistrată oficial la autoritățile mexicane.

Coronel, care deține dublă naționalitate americano-mexicană, a călătorit în California în 2011 pentru a naște fiicele gemene ale cuplului, o mișcare care înseamnă că copiii au cetățenie americană.

În 2014, Guzmán a fost arestat după 13 ani de căutări și trimis la închisoarea de maximă securitate Altiplano din Mexic.

Lui Guzmán i-au trebuit doar 17 luni pentru a scăpa din nou, de data aceasta folosind o motocicletă pe șine care ducea la un depozit din apropiere.

La procesul soției lui, procurorii au spus că Coronel a jucat un rol cheie în evadarea traficantului.

Ea a fost, de asemenea, acuzată că a acționat ca mesager pentru soțul ei atât în timpul petrecut în fugă, cât și în spatele gratiilor, transmițând ordine locotenenților săi de cartel.

După evadarea sa din 2015, Guzmán a reușit să evite capturarea timp de șase luni, înainte ca forțele speciale mexicane să-l captureze în cele din urmă în afara Los Mochis, în statul său natal, Sinaloa.

El a fost extrădat în SUA un an mai târziu și judecat la New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel