Soţia fostului șef al Interpol, amenințată. A cerut azil politic
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Soţia lui Meng Hongwei, fostul preşedinte al Interpol,  are nevoie de ajutor din partea guvernului francez.

Soţia fostului preşedinte al Interpol acuzat de corupţie în China, a declarat că este ameninţată şi a solicitat azil în Franţa, a dezvăluit vineri Radio France şi Liberation, relatează AFP. Meng Hongwei a dispărut la sfârşitul lunii septembrie la întoarcerea sa în ţară şi a demisionat din fruntea organizaţiei de poliţie printr-o scrisoare pe 7 octombrie, după ce Beijingul a anunţat că este investigat pentru că ar fi 'acceptat mită'.

Grace Meng, soţia sa, care a rămas în Lyon, unde se află sediul Interpol, a afirmat vineri că are nevoie de ajutor din partea guvernului francez şi a povestit că a fost victima unei 'încercări de răpire'. Ea a afirmat că la începutul lunii octombrie a primit vizita a doi oameni de afaceri chinezi, care i-au cerut să-i însoţească în Cehia cu un avion privat. După ce ea a refuzat, ei au revenit două zile mai târziu pentru 'a-i propune să o ducă într-un tur al oraşelor din Europa'.

Citește și: Secrete periculoase: O damă de companie, arestată în Rusia. "Scandal internaţional"

Protecție din partea poliției

'După încercarea de răpire, am anunţat poliţia, care m-a pus sub protecţie, împreună cu gemenii mei de şapte ani', a spus Grace Meng. Ea a afirmat că urma să meargă vineri la sediul Biroului francez pentru protecţia refugiaţilor şi a apatrizilor (Ofpra).

În octombrie anul trecut, Grace Meng şi-a exprimat deja teama că nu ar fi în siguranţă şi a acuzat guvernul chinez de 'persecuţie politică', într-un interviu acordat canalului britanic BBC. Comisia Naţională de Supraveghere, organismul anticorupţie din China, care anchetează cazul lui Meng Hongwei, poate ţine suspecţii într-o locaţie secretă timp de şase luni fără să le anunţe familia sau să le ofere acces la un avocat. Alegerea lui Meng Hongwei la conducerea Interpol în 2016 a fost văzută ca o victorie pentru China, în pofida îngrijorărilor ridicate de apărătorii drepturilor omului. El a fost înlocuit în funcţie în noiembrie de sud-coreeanul Kim Jong-yang.

Citește și: Proteste 'Vestele galbene', reprimare violentă. Guvernul francez decontează politic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel