Sos chimichurri pentru fripturi senzaționale. Rețeta argentiniană
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik
Sosul chimichurri este un sos versatil și plin de prospețime care adaugă o explozie de arome oricărei mese. Iată cum se prepară...

Chimichurri este un delicios sos verde originar din Argentina, folosit adesea pentru a condimenta carnea la grătar. Este o combinație vibrantă de ierburi proaspete, usturoi, ulei de măsline și oțet. Sosul are origini în Argentina și Uruguay și este considerat un element fundamental în bucătăria din acele regiuni. Acest sos a devenit popular și în alte părți ale lumii datorită gustului său unic și versatilității.

Se spune că denumirea "chimichurri" ar putea proveni de la cuvântul basc "tximitxurri", care înseamnă "mizerie" sau "amestec". O altă teorie sugerează că numele provine de la un prizonier britanic pe care gaúchos (cioban sau vaquero - călăreț de vite) l-au numit Jimmy Curry, iar sosul a primit denumirea de "chimichurri" în memoria lui.

Sosul chimichurri tradițional este, așadar, asociat cu tradițiile culinare ale pampasului sud-american și a devenit o parte integrantă a culturii gastronomice din această regiune. El a traversat frontierele și a devenit iubit în întreaga lume pentru a-și aduce contribuția la aromele bogate ale bucătăriei sud-americane.

Se potrivește de minune cu carnea la grătar, cum ar fi friptura de vită, pui sau porc. De asemenea, poate fi folosit ca marinadă sau sos pentru pește sau legume la grătar.

REȚETA

Ingrediente

1 pahar mic de ulei
1 pahar mic oțet (alb sau roșu)
3 căței usturoi
1 legătură pătrunjel
1 ceapă roșie
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri oregano uscat
1 lingură pudră chilli
3 foi dafin
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță boia dulce
1 linguriță sare
 piper

Cum se prepară

Se pune oregano și sarea într-un castron cu puțină apă fierbinte. Se lasă 10 minute. Se toacă pătrunjelul. Se taie ceapa cubulețe. Se toacă usturoiul. Într-un castron potrivit se amestecă pătrunjelul, ceapa roșie și usturoiul. Se adaugă cimbrul, boia dulce și sucul de lămâie. Se amestecă toate ingredientele și se adaugă la sfârșit oțetul, uleiul și oregano cu sarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel