Chimichurri este un delicios sos verde originar din Argentina, folosit adesea pentru a condimenta carnea la grătar. Este o combinație vibrantă de ierburi proaspete, usturoi, ulei de măsline și oțet. Sosul are origini în Argentina și Uruguay și este considerat un element fundamental în bucătăria din acele regiuni. Acest sos a devenit popular și în alte părți ale lumii datorită gustului său unic și versatilității.
Se spune că denumirea "chimichurri" ar putea proveni de la cuvântul basc "tximitxurri", care înseamnă "mizerie" sau "amestec". O altă teorie sugerează că numele provine de la un prizonier britanic pe care gaúchos (cioban sau vaquero - călăreț de vite) l-au numit Jimmy Curry, iar sosul a primit denumirea de "chimichurri" în memoria lui.
Sosul chimichurri tradițional este, așadar, asociat cu tradițiile culinare ale pampasului sud-american și a devenit o parte integrantă a culturii gastronomice din această regiune. El a traversat frontierele și a devenit iubit în întreaga lume pentru a-și aduce contribuția la aromele bogate ale bucătăriei sud-americane.
Se potrivește de minune cu carnea la grătar, cum ar fi friptura de vită, pui sau porc. De asemenea, poate fi folosit ca marinadă sau sos pentru pește sau legume la grătar.
REȚETA
Ingrediente
1 pahar mic de ulei
1 pahar mic oțet (alb sau roșu)
3 căței usturoi
1 legătură pătrunjel
1 ceapă roșie
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri oregano uscat
1 lingură pudră chilli
3 foi dafin
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță boia dulce
1 linguriță sare
piper
Cum se prepară
Se pune oregano și sarea într-un castron cu puțină apă fierbinte. Se lasă 10 minute. Se toacă pătrunjelul. Se taie ceapa cubulețe. Se toacă usturoiul. Într-un castron potrivit se amestecă pătrunjelul, ceapa roșie și usturoiul. Se adaugă cimbrul, boia dulce și sucul de lămâie. Se amestecă toate ingredientele și se adaugă la sfârșit oțetul, uleiul și oregano cu sarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- SRI face angajări. Posturile pentru care puteți aplica. Vă puteți înscrie în cursă până la finalul lunii mai
- Micii pe care îi mâncăm nu mai au nicio legătură cu micii adevărați. Ingredientul care lipsește cu desăvârșire. Medicul Alin Popescu: Aș da o lege să se schimbe compoziția
- BANCUL ZILEI: Ardeleanul și avocatul...
- Cât a plătit o mămică pentru 3 felii de cozonac la supermarket: Nici nu-ți vine să-l mai mănânci / video
- Numerologul Romeo Popescu, previziunile pentru luna mai, în funcție de cifra destinului: Cine are idei geniale și face rost de bani
- Dedesubturile pensionării lui Iohannis. Chirieac: Acest lucru e un mare secret pentru mine
- Cea mai mare inutilitate din București. Primarul de sector care credea că va da lovitura și turiștii vor lua cu asalt construcția
- Vacanța ieftină în Istanbul nu mai există! ”Prețurile de acum încolo vor fi exagerate”. Ce notă de plată a primit o familie de români cu un copil mic după masa de prânz
- Cântec comunist pus pe manele. Parodia pe 1 Mai pe care să o asculți la grătar /video
- Ce au făcut primarii USR în mandatele lor. Exemplele care spun totul despre edilii pe care i-ați ales