SOS Amazonia: Chemare la proteste în întreaga lume
SOS Amazonia - Mişcarea tinerei suedeze Greta Thunberg 'Vineri pentru Viitor' a chemat la proteste vineri în faţa ambasadelor şi consulatelor Braziliei din întreaga lume
Mișcarea 'Vineri pentru Viitor' este un simbol al luptei împotriva încălzirii globale și încearcă acum să atragă atenția asupra incendiilor care au cuprins pădurea amazoniană
'Chiar în acest moment, incendii care se răspândesc foarte rapid sunt pe cale să distrugă pădurea amazoniană într-un ritm alarmant. Casa noastră arde efectiv, iar plămânii planetei noastre se transformă în cenuşă', conform comunicatului dat publicităţii de mişcarea activistei suedeze. 'De la venirea la putere a lui Jair Bolsonaro incendiile de păduri s-au multiplicat, alimentate de secetă dar şi de politica de mediu îngrozitoare a guvernului brazilian, care vede în Amazonia doar o vacă de muls', se arată în comunicat.
SOS Amazonia
Sub deviza SOS Amazonia, 'Vineri pentru Viitor' şi organizaţiile locale ale mişcării fac apel la organizarea de manifestaţii în faţa ambasadelor şi consulatelor Braziliei de pe întreaga planetă, la diferite ore de-a lungul întregii zilei de vineri. Apelul a fost preluat de mai multe ONG-uri locale. Proteste sunt de asemenea prevăzute să aibă loc la Rio de Janeiro şi Sao Paulo.
'Dorim un guvern care să recunoască importanţa naturii şi să se angajeze să protejeze principalele noastre bogăţii naturale. Un guvern care exercită un control strict asupra companiilor ce utilizează incorect resursele noastre naturale şi care acordă prioritate apărării drepturilor popoarelor indigene', a declarat Daniela Borges din partea organizaţiei braziliene a mişcării 'Vineri pentru Viitor', citată în comunicatul menţionat anterior. 'Războiul nostru împotriva naturii trebuie să înceteze', a postat joi pe Twitter Greta Thunberg de pe ambarcaţiunea cu pânze la bordul căreia traversează Oceanul Atlantic cu destinaţia New York.
Arde Amazonia
Cu o suprafaţă de 5.5 milioane de km2, Amazonia este cea mai întinsă pădure tropicală de pe planetă. O comoară a biodiversităţii, ea este ameninţată cu defrişarea în principal din cauza agriculturii, creşterii animalelor şi activităţilor miniere, fiind acum pradă incendiilor. Este dificil de evaluat situaţia actuală a incendiilor ce devastează pădurea tropicală sud-americană.
Institutul naţional de cercetare spaţială a identificat însă pe teritoriul Braziliei aproximativ 2.500 de noi focare în doar 48 de ore. Conform sursei citate, 75.336 de incendii de pădure s-au înregistrat în Brazilia în perioada ianuarie-21 august, cu 84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 52.6% din acestea au afectat pădurile tropicale amazoniene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News