Data publicării:

Sorin Roşca Stănescu, la DNA în dosarul creditelor de la BRD

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fostul senator Sorin Roşca-Stănescu s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.

'Mă aflu în acest loc şi nu în altă parte, nu fiindcă m-aş simţi cu ceva vinovat pentru vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat, aşa cum am făcut întotdeauna, cu sistemul. Sistemul înseamnă nu neapărat o sumă de instituţii, dar în orice caz o sumă de persoane din instituţii.

Aşa am făcut întotdeauna şi aşa am să fac şi de acum încolo, indiferent ce s-ar întâmpla. Am făcut-o pe vremea lui Ceauşescu şi am făcut-o cu toţi ceilalţi şefi de stat. În acest moment, acest sistem este în mâna lui Traian Băsescu, este controlat în continuare de Traian Băsescu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc şi să nu mai scriu şi să nu mai spun ceea spun în legătură cu sistemul', a declarat Sorin Roşca-Stănescu, înainte de a intra în sediul DNA.

El a susţinut că nu va renunţa să-şi exprime liber opiniile, la fel cum a făcut-o şi în penitenciar, unde a scris zi de zi articole şi a învăţat, încă o dată, că libertatea de expresie este mai importantă decât orice fel de libertate.

'Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanşeze vreo anchetă. Aşa că eu nu am avut nimic de câştigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenţie a autorităţilor statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală', a adăugat Sorin Roşca-Stănescu.

[citeste si]

Tot în această cauză, a fost audiat luni şi  Remus Truică. DNA anchetează în prezent acest dosar după ce DIICOT şi-a declinat competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie. Iniţial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri şi imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurenţa sumei de 35 milioane euro.

În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani. Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află  omul de afaceri Adrian Sârbu, precum şi foşti şi actuali directori ai BRD, Sorin Popa (fost vicepreşedinte BRD), Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ştefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Conform DIICOT, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor în domeniu interne şi emise de BNR, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune. Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel