Sorin Oprescu, reținut de autoritățile din Grecia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sorin Oprescu ar fi fost localizat și reținut de autoritățile din Grecia. 

UPDATE: IGPR confirmă oficial, marți seara, că Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. Fostul primar general a fost condus la sediul autorității judiciare competente pentru confirmare și punerea în executare a mandatului.

La data de 17 mai a.c., în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona orașului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internațional, informează IGPR.

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor.

„Cel în cauză a fost condus la sediul autorității judiciare competente, în vederea confirmării și punerii în executare a mandatului”, anunță Poliția.

Anterior, surse judiciare declarau pentru Mediafax că Sorin Oprescu a fost prins, marți, în Atena, Grecia. Fostul primar general Sorin Oprescu a fost condamnat, vinerea trecută, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Oprescu a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Când au fost să pună în aplicare mandatul de arestare, polițiștii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire. Acesta ar fi ieșit din țară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu.

_____________________________________________________________________

Sorin Oprescu ar fi fost localizat de Interpol în Atena, după ce vineri, după pronunțarea sentinței, nu a fost găsit la domiciliu. Autoritățile din Grecia ar fi confirmat că acesta se află pe teritoriul elen și l-ar fi reținut, potrivit surselor Antena 3.

"Procedura, mai departe, prevede faptul că cel mai probabil va fi prezentat în faţa unei instanțe, în urma cererilor pe care le fac autorităţile române de a fi extrădat în vederea executării pedepse. În primă fază, este arestat de autorităţile elene, urmând ca ulterior să fie prezentat acestei instanțe cu această cerere de extrădare pe care autorităţile române urmează să o facă, pentru că nu ştia nimeni că va fi prins în Grecia. Drept urmare, nu are nimeni pregătită o astfel de cerere. Autoritățile din Grecia au confirmat că l-au reținut", a explicat jurnalista Ana-Maria Bujor.

Întrebat de jurnalista Cătălina Porumbel dacă este posibil ca Sorin Oprescu să fi cerut azil politic în Grecia, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "Eu cred că da. Am impresia că şi doamna Udrea voia să meargă în Grecia, unde ar fi cerut protecţie şi azil, ţinând seama de decizia intens contestabilă a ICCJ - nu avem informații certe pentru că doamna Udrea nu a făcut declarații în acest sens. Domnule, dar, la un moment dat, ne şi săturăm. Decizii pe bune, să nu mai fie contestate, nu există în ţara asta?".

"Sunt mii de alte nenorociri comise în justiție"

"România nu poate progresa cu o asemenea justiţie. Dacă nu facem o reforma autentică, reală, justiţia să fie funcţională, procesele să aibă un termen rezonabil, nu câte 7 ani, nu avem viitor ca ţară şi ca națiune. Sunt piatra de moară de gâtul României justiţia şi administraţia. Noi cu asta ne confruntăm. Bun, că sunt cazurile astea cu Sorin Oprescu, Dragoş Săvulescu, doamna Udrea... De acord! Acestea sunt cazurile vizibile pentru presă, dar sunt mii şi mii de alte cazuri, de nenorociri comise în justiție. Dacă nu se sesizează nimeni într-o reformă autentică a justiţiei... Eu aş face-o cu asistență occidentală. Sistemul român de justiție nu se mai poate autoreforma. Este mai închistat decât clasa politică. Eu aş cere asistență din partea Comisiei Europene" a mai spus analistul politic. 

Sorin Oprescu, condamnat

10 ani și 8 luni de închisoare a primit Sorin Oprescu. Inițial, în 2019, acesta a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Acum i s-a dublat pedeapsa. Decizia din 2019 a fost atacată atât de Sorin Oprescu, cât și de DNA. Sorin Oprescu a cerut achitarea, iar procurorii anti-corupție au cerut o pedeapsă mai mare. 

Pe 13 mai 2019, fostul edil al Capitalei a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti în dosar:

- Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) - 13 ani şi 4 luni de închisoare;

- Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) - 3 ani şi 4 luni; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 4 ani;

- Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) - 4 ani şi 4 luni;

- Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) - 7 ani şi 8 luni;

- Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 2 ani şi 4 luni cu suspendare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel