Data publicării:
Sorin Grindeanu, ultimele declarații de la Guvern. Atacuri la Liviu Dragnea- VIDEO LIVE
Sorin Grindeanu face astăzi ultimele declarații de la Guvern.
Iată principalele declarații ale lui Sorin Grindeanu:
- Pentru mine aceste şase luni reprezintă o experienţă semnificativă în administraţia centrală, o lecţie de viaţă pe care mi-am însuşit-o. Există şi un lucru care m-a pus pe gânduri- dorinţa unui singur om de a face rău şi de a strânge cât mai multă putere într-o singură mână.
- Este cea mai mare creștere din UE, veniturile populației s-au majorat.
- Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 15,4%, s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă, investițiile străine directe au fost de 1,3 miliarde de euro, în creștere cu 22,9% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, a fost un record al exporturilor cu 11,5% mai mare decât perioada similară a anului trecut, rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din Europa 5,3%.
Două crize politice majore
- Acest Guvern a fost limitat de două crize politice majore care au afectat România atât din punct de vedere econnomic, cât și ca democrație. A fost marcat la început de cele mai mari proteste de după 1989 și și-a încheiat activitatea după o premieră în democrațiile din Europa, sper că nu greșesc, când președintele partidului de guvernare și-a dat jos propriul Guvern, urmare a unei așa zice analize pe care o consider mincinoasă în continuare și din dorința de a strânge cât mai multă putere.
- În ultima lună, acest Guvern a fost analizat, remaniat pe la televizor, schimbați miniștri, secretari de stat, ceea ce a creat un profund sentiment de nesiguranță în administrația centrală, iar rezultatele acestei crize politice le vom vedea cât de curând în indicatorii macroeconomici din perioada următoare. Nimănui nu o să-i placă acest lucru, nici românilor, nici investitorilor.
- La investiții și la guvernare se putea mai bine.
”Sevil Shhaideh să spună explicația reală”
- Este adevărat că s-a lucrat la stimularea investițiilor publice, însă faptul că s-a demarat, și nici acum în totalitate cu o întârziere foarte mare PNDL 2 ne-a dus ca, din punct de vedere al investițiilor, să nu fim acolo unde ne-am dorit. Explicațiile le are doamna fost și viitor vicepremier, Sevil Shhaideh, și sper să o spună pe cea reală.
Trei întrebări cheie
- Nu colectăm suficient de bine. (...) Au apărut anumite lucruri în special în ultima lună, lună și jumătate. Nu am găsit răspuns la urmtoarele trei întrebări: De ce în condițiile în care consumul a crescut cu 7%, încasările din TVA aduse sunt cu -7%, de ce încasările la accize au scăzut la patru luni cu 6,8% în condițiile în care consumul de produse accesabile a crescut cu 6,5%, cum se face că avem cea mai mare creștere economică din UE, 5,7%, dar încasările la impozitul pe profil au scăzut cu 5,9%. Aceste întrebări le-am pus celor de la ANAF.
”Să schimbe echipa de la ANAF!”
- Îl îndemn pe dl viitor prim-ministrul Mihai Tudose să se uite foarte atent la aceste lucruri, să schimbe echipa de la ANAF dacă vrea să îmbunătățească. Eu le-am cerut explicații și soluții. S-a intrat în această criză politică și nici dânșii nu au vrut să furnizeze aceste soluții, poate nici nu le au.
- Un alt domeniu unde mi-aș fi dorit să avem rezultate mai bune e infrastructura. (...)
- Aș vrea să vă spun câteva lucruri despre celebrul Fond Suveran de Investiții. Am tot văzut că se găsesc motive cum că din cauza mea nu a ajuns să fie aprobat. (...) Marea dilemă a fost în coordonarea cărui minister va fi. După ce am văzut configurația de azi, eu cred că va fi IMM-uri. Dacă lucrurile erau blocate la mine, trebuiau să fi avut deja aviz de la toate celelalte ministere avizatoare. Cred că trebuie să caute altă explicație.
Avertisment pentru Tudose: îi va veni rândul
- Am să vă mai spun câteva lucruri legate de această perioadă și de acea analiză pe care o consider în continuare mincinoasă, prezentată în CEx și ale cărei efecte ciudate le resimt chiar și colegii mei care intră mâine în Guvern. Îi spui unui ministru că trebuie să plece din cauza unui raport mincinos și apoi îi propui prim-ministru pe un fost ministru care în acel raport avea zero realizări. Eu sunt absolvent de științe exacte, stau bine cu logica, dar mi se pare un exercițiu ”impecabil” de logică ceea ce s-a întâmplat acum. La o săptămână după cele două CEx-uri, tot mai mulți oameni și-au dat seama că demiterea acestui guvern nu are nicio legătură cu ceea ce s-a spus în spațiul public, ci cu dorința unui singur om de putere, iar viitorul premier Mihai Tudose ar trebui să fie conștient de acest lucru și să se pregătească de momentul de peste câteva luni când îi va veni rândul. Eu știu că lui Mihai îi place șahul, așa că să gândească foarte bine mutările viitoare.
”Guvernul nu este al unui singur om”
- Ceea ce e mai grav o să vedem cu toții în curând că această criză a provocat întârzieri în economia reală, nu în programul de guvernare și ăsta este un lucru mult mai grav. Tot acest circ politic generat de o singură persoană va fi plătit de fiecare român în parte. În aceste șase luni, am încercat să lucrez îndeaproape cu echipa de miniștri, cu unii am lucrat foarte bine, cu alții mai puțin. Eu știu că nu-ți faultezi niciodată propria echipă, lucrul ăsta ține de onoare. Din păcate, lucrul acesta s-a întâmplat. Vreau să le transmit foștilor colegi din echipa guvernamentală că nu-i condamn. Știu că e dificil să primești indicații de la șeful partidului, care de multe ori, erau în contradicție cu ceea ce spunea șeful guvernului, dar și-n contradicție cu ceea ce știau că e corect și bine. Le dau un sfat celor din viitoarea echipă guvernamentală, să realizeze un lucru: guvernul nu este al unui om, nu este al lui Liviu Dragnea, nu este al lui Sorin Grindeanu, nu este al lui Mihai Tudose. Este Guvernul României și trebuie să lucreze în serviciul și beneficiul românilor. Eu îi urez lui Mihai Tudose și miniștrilor mult succes.
[citeste si]
- Cred că ceea ce s-a întâmplat la moțiunea de cenzură când acest spectacol cu rânduri de filtre și cu arătatul votului nu ar trebui să se mai întâmple în Parlamentul României. Ține și de lege, și de demnitate, și de onoare. I-am rugat pe cei din secretariatul general să facă o solicitare la CCR în numele Guvernului de a găsi o modalitate de a proteja dreptul fundamental al parlamentarilor de a-și exprima votul fără constrângere. Aici sper să găsească o soluție pentru viitor, e bine pentru sănătate democrației noastre să avem așa ceva.
- Vă spun că aș fi ales același drum chiar dacă a fost cel mai dificil dintre cele pe care puteam să le aleg în ultima perioadă.
Răspunsuri la întrebări
- Am propus un singur ministru, pe dl Jianu la ministerul Comunicaților. Mare parte dintre ei i-am cunoscut după ce au fost anunțați ca miniștri.
- Am vorbit cu dl Iohannis ieri, telefonic. O discuție de final de mandat, să ne înțelegem, final de mandat la mine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News