Sorin Cîmpeanu spune care este "lucrul extrem de complicat" cu care se confruntă cea mai mare parte a universităților românești. "Sunt provocări fără precedent"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
Conferința Universităților (IV): Învățământul superior din România, pe harta mondială a educației vine cu noi perspective pe zona de învățământ preuniversitar și învățământ superior, cu implicații, evident, și pe piața muncii din România.

Printre invitați s-a numărat și prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului României și Rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București care a luat primul cuvântul în cadrul conferinței:

"Mulțumesc Ministerului Educației care a fost tot timpul alături de universitățile românești. Bine că s-a întâmplat așa. Spun bine că s-a întâmplat așa pentru că suntem într-un context pe care l-am descris în parte. Peste toate aceste provocări naționale și internaționale se suprapune o perioadă în care trebuie să avem legislația subsecventă care să poată pune în operă legile Educației - Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior.

Tot în această perioadă trebuie să răspundem provocării de utilizare a resurselor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este un lucru extrem de complicat cu care se confruntă cea mai mare parte a universităților românești. Mă refer aici la cele trei linii care sunt esențiale și anume  - finanțarea prin PNRR a proiectelor de digitalizare, a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii sociale și, nu în ultimul rând, a proiectelor pentru susținerea învățământului dual. Sunt provocări fără precedent pentru că se suprapun toate aceste obiective din domeniul educației: digitalizare, infrastructură și învățământ dual. Învățământ dual privit ca o parte a soluției de răspuns la solicitarea pieței muncii.

Prin educație și printr-o dezvoltare economică așa cum ne dorim cu toții se pot găsi răspunsuri la cele mai multe dintre problemele care sunt, să spunem, la un nivel superior, la un nivel național și internațional. Toate aceste lucruri sunt motive pentru a aprecia încă o dată consecvența, seriozitatea unui exponent de marcă al presei românești - DC News/ DC Media Group cărora le mulțumesc.

Avem în prezidiu o paletă largă de decidenți în domeniul educației, de la reprezentanți ai Parlamentului la reprezentanți ai Guvernului, ai mediului academic și, sigur că da, nu putem să vorbim de răspuns la criza forței de muncă fără să avem Agenția Națională de Calificări" a spus Sorin Cîmpeanu în deschiderea evenimentului.

Conferința integrală, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel